Banken geven Landis nog een week lucht

De in financiële problemen geraakte telecomdienstverlener Landis heeft van de betrokken banken een week de tijd grekregen om aan zijn redding te werken.

De groep banken, onder leiding van het Belgische KBC, hebben een eerdere opzegging van de kredietovereenkomst ingetrokken. Gisteren is overeengekomen dat Landis tot 22 april de tijd krijgt voor een oplossing. Tegen die datum moet er een `continuïteitsplan' liggen en op basis hiervan beslissen de banken of de financiering (in totaal 147 miljoen euro) wordt voortgezet.

Donderdag werd al bekend dat de solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) slechts 9 procent bedroeg, terwijl de banken als minimumgrens 20 procent hadden geëist. Inmiddels is de directie van het bedrijf op een zijspoor gezet. De commissarissen C. de la Haye en A. Vrisekoop hebben C. van Steijn aangewezen als tijdelijk bestuurder. Eerder was hij bestuurder van Newconomy en directeur van uitgeverij Meulenhoff Educatief. Tegenover persbureau ANP bevestigde hij gisteren dat zowel het management van dochter Citee als van dochter Detron zich hebben gemeld als potentiële kopers van die onderdelen. Ook Imtech heeft interesse in delen van Landis. De nood is hoog. De Belastingdienst heeft bodembeslag gelegd, waardoor die tot de eerste schuldeisers behoort bij een faillissement. Verder is er zo weinig cash in huis dat de salarissen over de maand april niet betaald kunnen worden als er geen reddingsplan komt. Landis is in moeilijkheden geraakt doordat het de malaise in de telecomsector niet heeft zien aankomen en bijzonder ambitieuze groeiplannen had.

De problemen bij Landis werden acuut toen de verkoop van de distributietak aan het Zuid-Afrikaanse Datatech plotseling afketste. Met de opbrengst van die verkoop wilde het bedrijf naar verluidt het verlies over 2001 (52 miljoen euro) met terugwerkende kracht beperken. Van Steijn wil eerst de verkoop van de distributie-activiteiten afronden. ,,We spreken nu nog met diverse partijen. We hebben nu een aantal dagen langer om een oplossing te vinden.''