Annan pleit weer voor vredesmacht

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de VN-Veiligheidsraad gisteren voorgesteld een internationale vredesmacht naar de Palestijnse gebieden te sturen.

Volgens een VN-woordvoerder wil Annan een ,,tweede Bosnië'' voorkomen, en moet er daarom snel een multinationale vredesmacht worden samengesteld die ,,sterk genoeg is en zaken kan afdwingen''. Van Palestijnse zijde werd het voorstel onmiddellijk met instemming begroet, maar de Verenigde Staten reageerden sceptisch. ,,We zien gewoonweg niet in hoe zoiets mogelijk is als niet beide partijen ermee instemmen'', zei een Amerikaanse diplomaat in New York, verwijzend naar de Israëlische weerstand tegen buitenlandse interventie.

Secretaris-generaal Annan zelf verbleef gisteren in Genève, waar hij de jongste Palestijnse zelfmoordaanslag, gistermiddag in Jeruzalem, veroordeelde als ,,moreel weerzinwekkend''. De vrouw van de Palestijnse leider Yasser Arafat, Suha al-Taweel, noemt de zelfmoordaanslagen juist een gerechtvaardigde vorm van verzet tegen de Israëlische bezettingspolitiek. Dat zegt ze in een gesprek met het in Londen verschijnenende Saoedi-Arabische weekblad Al-Majalla.

De zelfmoordaanslag in Jeruzalem werd uitgevoerd door een vrouw. Zij bracht een bom tot ontploffing op een markt in het centrum, op het moment dat veel mensen hun inkopen deden voor het begin van de sabbath. Ten minste zes mensen werden gedood en meer dan tachtig gewond. Onder de slachtoffers waren buitenlandse arbeiders, onder wie ten minste één Chinese. De verantwoording werd opgeëist door de Brigade van de martelaren van Al-Aqsa.

De aanslag leidde onmiddellijk tot het Amerikaanse besluit het voorgenomen bezoek van minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, aan Arafat in Ramallah voor vandaag te schrappen. Zowel Powell als president Bush eist dat Arafat de aanslag in ondubbelzinnige bewoordingen veroordeelt, zeiden hun woordvoerders.

Het hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst in de Gazastrook, Mohammad Dahlane, noemde de aanslag het logische gevolg van de ,,slachtpartijen'' in de Palestijnse steden. Hij wees op het vluchtelingenkamp bij Jenin, waar volgens de Palestijnen de afgelopen dagen een bloedbad plaats had. De vrouw die gisteren de aanslag pleegde, zou uit Jenin komen. Dahlane zei gisteren dat de Palestijnse Autoriteit ,,bewijzen van (Israëlische) oorlogsmisdaden'' wil overhandigen aan Powell.