AMERIKAANSE LEGER MAAKT BOTERHAM DIE DRIE JAAR VERS BLIJFT

Amerikaanse soldaten hoeven binnenkort hun gevechten niet meer te onderbreken om een boterham te smeren. Het US Army Soldier Systems Center in Natick, Massachusetts heeft een sandwich gemaakt die, in verpakking, drie jaar vers blijft bij een temperatuur van 26 °C.

Amerikaanse soldaten eten tijdens militaire operaties MRE's. Maar die Meals Ready to Eat moeten ze zelf klaarmaken. De snelle hap voor onderweg, die lijkt op wat de jongens en meisjes thuis tussendoor eten, was in het leger nog niet beschikbaar.

Het geheim van de nieuwe sandwich schuilt in het vermogen van de diverse ingrediënten om hun water vast te houden. Broodbeleg lekt doorgaans water naar de omhullende boterham. Het geheel is na een paar uur papperig en onappetijtelijk. De onderzoekers van het Soldier Systems Center mengden het beleg met humectanten. Dat zijn wateraantrekkende moleculen die voorkomen dat het water uit het beleg in het brood trekt (New Scientist, 13 april). Kip- en pepperonisandwich zijn de beschikbare smaken, maar er komt meer. Proefpanels van soldaten vonden de smaak `acceptabel'. De sandwiches zijn luchtdicht onder verlaagde luchtdruk verpakt. Waarschijnlijk gebeurt dat in een inert gas als stikstof, want er zijn zakjes zuurstofbindende chemicaliën meeverpakt om de kans op bacterie- en schimmelgroei verder te verlagen. Soldatenvoedsel wordt in de praktijk niet alleen op het slagveld gegeten. Na een paar jaar bereiken de innovaties ook de buitensportwinkel of zelfs de gewone supermarkt.