Acht jaar geëist in VS tegen `xtc-dj'

Tegen de van xtc-smokkel verdachte Zwolse dj Raymond K. is door de New Yorkse justitie acht jaar celstraf geëist. Zijn medeverdachte S. van der P. hoorde vijf jaar celstraf tegen zich eisen. Naar verwachting horen de twee volgende maand hun definitieve straf.

De twee worden verdacht van betrokkenheid bij een grote drugsbende die in de periode 1998-2000 verantwoordelijk was voor zestien xtc-transporten. Daarbij zouden honderduizenden xtc-pillen naar New York zijn versleept. Een advocaat van de twee mannen heeft gezegd dat de twee mannen hun straf hoogstwaarschijnlijk in Nederland mogen uitzitten.

De twee hebben veel kritiek op het Amerikaanse politieonderzoek. Zo zou de hele zaak hangen aan de getuigenis van één kroongetuige, die bovendien ook nog anoniem is. De verdachten wagen het daarom niet om het op een inhoudelijk proces aan te laten komen. Ze hebben schuld bekend om zo een deal te kunnen sluiten met justitie. Zo hopen zij op een lagere straf uit te komen dan wanneer het uitloopt op een prcoes met een jury.

De twee verdachten hebben zich vanaf hun aanhouden hevig verzet tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. De raadsheren van de twee waren bang dat de straffen voor de twee niet naar Nederlandse maatstaven zouden worden omgezet. Zowel een rechtbank in Den Haag als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zagen geen reden de uitlevering van de twee op te schorten.