48 uur in Wenen

Friederike de Raat maakte in Wenen een tocht langs de koffiehuizen en ging 's avonds voor twee euro naar de Opera. In slot Schönbrunn kun je zien waar keizerin Sisi sliep.

Opera

Wie in Wenen is, kan natuurlijk onmogelijk om de Opera heen, zo ongeveer synoniem met de Oostenrijkse hoofdstad. Naar verluidt is de Weense Staatsoper de enige ter wereld waar, omwille van de vele muziektoeristen, elke avond een andere opera te zien is. Een kaartje bemachtigen is wegens de grote belangstelling vrijwel uitgesloten, maar proberen kan altijd: 0043.1.514442250. Voor het programma: www.wiener-staatsoper.at. Geen paniek als het niet lukt: wie ruim een uur voor aanvang van de opera in de rij gaat staan aan de linkerzijde van het gebouw, in de Operngasse, kan voor het luttele bedrag van 2 euro een staanplaats kopen (programma en aanvangstijden staan dagelijks in de krant). Wie geen zin heeft twee tot drie uur over een hekje te hangen, kan ook een rondleiding meemaken door het imposante gebouw (dagelijks om 14u en 15u, ingang Kärnter Strasse).

Naschmarkt

Bijna on-Europees qua sfeer is de Naschmarkt (metro: Karlsplatz). Het woord `markt' is eigenlijk een beetje oneerbiedig voor deze uitgestrekte, half overdekte delicatessenwinkel, waar de meeste handelaren van Oost-Europese oorsprong zijn: je vindt er exotische groenten, diverse viswinkels en stalletjes met een grote diversiteit aan olijfolie, brood, noten en wijn. Bijna jammer dat je als toerist niet zelf hoeft te koken. Maar de aanblik van al dit heerlijks is ook zeer de moeite waard. In de cafeetjes aan het begin van de markt kun je terecht voor een hapje en een drankje. Er is ook een brocante-afdeling. (De markt is open van ma t/m vr van 6-18u30, za 6-14u)

Museumkwartier

Nieuwste aanwinst in de cultuurstad Wenen is het Museumkwartier. In de voormalige paardenstallen van de keizer zijn nu vijf musea ondergebracht, waaronder de Kunsthal, het Museum voor Moderne Kunst, het Leopoldmuseum (voor wie werk van Egon Schiele en Klimt wil zien) en het Kindermuseum. Prima uitje voor zaterdagmiddag of zondag, als de winkels gesloten zijn en Wenen een beetje uitgestorven raakt. De musea herbergen prettige cafés (voorkeur: Kunsthal), waar ontbeten of geluncht kan worden (metro: Museumkwartier/ Mariahilferstrasse).

Koffiehuizen

Onvolprezen onderdeel van Wenen zijn de koffiehuizen, oases van rust waar je urenlang met een kop koffie en wat kranten kunt zitten. De koffie is er niet goedkoop (ruim 3 euro), maar er komt niemand aan je hoofd zeuren of je nog iets anders wilt. Taart eten, lunchen en dineren kan hier ook. De koffiehuizen zijn er in soorten en maten, van chic tot shabby. Wie van deftig houdt, moet naar Landtmann, naast het Burgtheater, of naar Central in de Herrengasse. Wat gewoner, maar ook heel fraai is Sperl, op de hoek van de Gumpendorferstrasse en de Lehárgasse. Eenvoudiger en artistiekerig is Hawelka in de Dorotheergasse. Nog een aanrader: Kleines Café op de Franziskanerplatz.

Niet doen

Ga niet naar Wenen om te winkelen, want leuke winkels zijn niet het sterkste punt van de Oostenrijkse hoofdstad. Het aanbod wordt gedomineerd door (wat stijve) kledingwinkels, juweliers en banketbakkers (met schitterende etalages, zoals die van Demel aan de Kohlmarkt). `Shop till you drop' is er dus niet bij in Wenen.

Weekend

Als zaterdag om 12 uur de winkels dichtgaan (alleen het eerste weekend van de maand zijn ze de hele zaterdag open), verandert Wenen in een dorp en gaat men uit wandelen. Dat kan in het Stadspark, maar beter nog bij de Prater of het slot Schönbrunn (metro: Schönbrunn), waar ooit keizer Franz Josef en zijn Sisi woonden. In dit `Versailles van Wenen' kun je rustig een hele dag doorbrengen: de keizerlijke vertrekken zijn te bezichtigen en de tuinen zijn zo uitgestrekt dat je er kilometers kunt wandelen. Er is ook een dierentuin. Boven op de heuvel tegenover het slot ligt de Gloriette, een enorme arcade waarin nu een koffiehuis is gevestigd. Vanaf metrostation Hiedzing kun je ook via de Maxingstrasse – en een omweg via de Trattmannsdorffgasse om fraaie gevels te bekijken – door het park teruglopen naar Schönbrunn.

Eten en drinken

Leuke restaurants en cafés behoren niet tot de meest in het oog springende bestanddelen van Wenen. De Weners zelf geven hoog op van hun `Bermuda Dreieck', een klein uitgaansbuurtje bij het Donaukanal, waar wat aardige restaurants en cafés zijn (metro: Schwedenplatz). Ook achter de Stephansdom, in en rond de Bäckerstrasse, bevinden zich diverse cafés. Verder is er achter de linkeroever van het riviertje de Wien, vlakbij de Naschmarkt en de Karlsplatz, wel het een en ander te vinden.

In de Laudongasse (tram 5 of 33) vind je twee hippe restaurants waar je sushi eet van de lopende band, vlakbij de tramhalte. In deze straat bevindt zich ook restaurant Florence (0043.1. 4074268), waar een vreemde combi van Amerikaanse en Italiaanse gerechten wordt geserveerd. Wie echt op chic wil, kan terecht bij Schnattl in de Lange Gasse (0043.1.4053400). En voor de grootste schnitzels van Wenen moet je naar Figlmüller op de Wollzeile (0043.1.5126177).

Rondleiding door de stad

Wie vanuit Nederland alvast wat rondleidingen wil boeken, kan eens kijken op www.wienguide.at. Hier staan tal van rondleidingen vermeld met thema's als Jugendstil, literatuur, het joodse Wenen, het Zentralfriedhof, het ondergrondse Wenen en nog veel meer.