Zelfmoordpoging Servische verdachte

De voormalige Servische minister Vlajko Stojiljkovic, die is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden door het Joegoslavië-tribunaal, verkeert in kritieke toestand na een zelfmoordpoging, gisteravond, enkele uren nadat het Joegoslavische parlement een uitleveringswet had aangenomen.

Stojiljkovic schoot zichzelf door het hoofd op de trappen van het federale parlement in Belgrado, uit protest tegen een wet die het mogelijk maakt om door het tribunaal gezochte oorlogsmisdadigers uit te leveren. De oud-minister – lid van het parlement, maar gisteren afwezig bij de behandeling van de uitleveringswet – liep naar de deur, gaf een collega-parlementariër een afscheidsbrief, haalde kalm een pistool uit zijn zak en schoot zich in de slaap.

In zijn afscheidsbrief schreef hij dat `patriottische burgers van Servië weten hoe ze mij moeten wreken''. In een andere afscheidsbrief, die hij eerder aan zijn advocaat had gegeven, gaf hij een tiental met name genoemde leiders van Servië en Joegoslavië, onder wie de Servische premier Djindjic en de Joegoslavische president Koštunica, de schuld van zijn dood. Hij noemde hen `fascistische dictators, die Joegoslavië vernietigen'' met de hulp van ,,de grootste vijand van ons volk, [EU-topman] Javier Solana''. Ook schreef de oud-minister te hopen dat zijn dood `bijdraagt aan de roep om vervroegde verkiezingen' en prees hij Miloševic.

Enkele uren eerder was het parlement akkoord gegaan met de wet die de samenwerking van Belgrado met het Joegoslavië-tribunaal regelt en voorziet in de uitlevering van de rond twintig verdachten die in Joegoslavië verblijven (onder wie Stojiljkovic). Tachtig parlementariërs stemden voor de wet, 39 stemden tegen. Stojiljkovic staat hoog op de lijst van de aanklagers van het tribunaal. Hij werd samen met Miloševic in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden in Kosovo.

De zelfmoordpoging leidde tot heftige reacties. De Joegoslavische president Vojislav Koštunica zei de daad van Stojiljkovic te zien als ,,een waarschuwing aan de internationale gemeenschap die niet ophoudt druk uit te oefenen''.

De Joegoslavische minister van Volksgezondheid, Miodrag Kovac, is vanochtend dood aangetroffen in een hotelkamer in Madrid. Hij heeft zichzelf opgehangen. In Belgrado gaan al enige tijd geruchten dat Kovac gefraudeerd heeft met de import van medicijnen.