Wonder blijkt een verzinsel

Het grote wonder van Garabandal is een verzinsel. Dat verklaarde de voormalige topambtenaar en econoom professor Frans Rutten (67) vanochtend. Hij trekt zijn conclusie nadat hij gisteren met een groep van tweehonderd voor een deel zwaar geestelijke en lichamelijk gehandicapte volgelingen tevergeefs heeft staan wachten op een mirakel in het Noord-Spaanse bergdorpje Garabandal.

Rutten, die 17 jaar lang de hoogste ambtenaar was op het ministerie van Economische Zaken, maakte een jaar geleden publiek dat op 11 april 2002 om 20.30 uur bij de pijnbomen in Garabandal een eeuwigdurend teken van licht zou ontstaan. Deze `wonderlijke klaroenstoot' zou de wederkomst van Jezus inluiden. Rutten baseerde zich op mededelingen van vier boerenmeisjes die begin jaren zestig hier de heilige maagd Maria zouden hebben ontmoet.

Rutten verzekerde de Nederlandse en Vlaamse pelgrims een paar uur voor het mirakel nog dat `het wonder echt zou gaan gebeuren'. Zijn volgelingen zouden de voorhoede - `de kleine kern' gaan vormen van een nieuwe beweging van echte rooms-katholieke gelovigen.

De volgelingen, die uren in de stromende regen op een heuveltop vergeefs zaten te wachten op het wonder, reageerden in het algemeen laconiek. Ze verdrongen zich vanochtend om Rutten met wie ze maar al te graag op de foto wilden.

Voor Rutten, die een onrustige nacht heeft gehad, staat vast dat de boerenmeisjes iets verzonnen moeten hebben. ,,Volgens de aannames kon het niet anders dan gisteren gebeuren. Nu uit waarneming blijkt dat er niets is voorgevallen, moet je als goed econoom de conclusies trekken dat het dus niet klopt. Garabandal bestaat niet'', aldus Rutten. Hij is vanochtend met vrouw en zoon teruggereisd naar zijn woonplaats Barendrecht.

Morgen in Z : het grote wonder van Rutten