Witte Huis en Congres staan achter Sharon

Het Witte Huis en leiders in het Amerikaanse Congres hebben zich gisteren achter Israël en premier Sharon opgesteld na een krantenbericht dat de steun voor Sharon in Washington vermindert.

,,De president werkte, werkt en zal blijven werken met Ariel Sharon om vrede in de regio te bereiken'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis tegenover journalisten. ,,De president gelooft dat Ariel Sharon een man van vrede is.''

De woordvoerder achtte het tegelijk ,,geboden'' dat de Palestijnse leider Yasser Arafat het geweld veroordeelt en dat hij verklaart dat onderhandelingen voor hem de enige weg naar een oplossing van het conflict zijn.

Congresleiders kwamen gisteren na een ontmoeting met president Bush met soortgelijke uitspraken. De meerderheidsleider in de Senaat, de Democraat Tom Daschle, zei dat ,,ik niet denk dat er enige vermindering is van de steun'' voor Sharon.

In het Congres willen senatoren en afgevaardigden verklaringen van steun voor Israël in stemming brengen en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie van Yasser Arafat als terroristische groep te bestempelen. Het Witte Huis dringt echter aan op uitstel, in elk geval voor de duur van de bemiddelingsmissie van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

De steunbetuigingen van Witte Huis en Congres kwamen na een bericht in de Amerikaanse krant Washington Post dat het voortdurende en uitgesproken verzet van Sharon tegen de oproepen van Bush tot een Israëlische terugtrekking uit de herbezette steden op de Westelijke Jordaanoever, de positie van Sharon in Washington ondergraaft. De krant citeerde een regeringsfunctionaris die Sharons vermogen om vrede te sluiten in twijfel trok, en schreef dat men in sommige kringen in het Witte Huis een onderscheid begint te maken tussen steun voor Sharon en steun voor Israël.

Het Witte Huis verwelkomde gisteren Sharons rechtse rivaal, ex-premier Benjamin Netanyahu, die vice-president Dick Cheney en nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice ontmoette. Netanyahu, die voor zijn bezoek met Sharon overleg had gepleegd, onderstreepte dat Arafat uit de Palestijnse gebieden moet worden verbannen. Tevens zei hij dat uitstel van een Amerikaanse aanval op de Iraakse president Saddam Hussein het geweld aanmoedigt.