Weer verdenking MKZ in noorden Engeland

Een rundveehouderij in het noord-Engelse plaatsje High Worsall is sinds gisteren hermetisch afgesloten in verband met een verdenking van mond- en klauwzeer. Uit veterinair onderzoek is gebleken dat een rund de tekenen van de zeer besmettelijke dierziekte vertoont.

Dat heeft een woordvoerder van het Britse ministerie van Landbouw bevestigd. Rondom de boerderij is een zone van 8 kilometer ingesteld waarin een verveorsverbod geldt. Een woordvoerder van het ministerie verklaarde tegenover persbureau Reuters dat ,,de koe tekenen vertoonde die weliswaar niet volledig overeenkwamen met de symptomen van MKZ'', maar dat dierenartsen ,,niet honderd procent uit konden sluiten dat het hier geen mond- en klauwzeer betrof.''

De boerderij waar nu een verdenking van MKZ op rust, was bezig de stallen weer te herbevolken na de ruiming als gevolg van de eerdere uitbraak vorig jaar. Volgens een woordvoerder van de Britse boerenbond komt het nieuwe geval ,,niet onverwacht'', juist omdat het een boerderij betreft die al eerder met MKZ-besmetting te maken heeft gehad. Hij verwacht dat er ,,meer van dit soort incidenten'' zullen optreden.

De verdenking van MKZ is de tweede sinds Groot-Brittannië ongeveer drie maanden geleden MKZ-vrij werd verklaard. Het eerste geval bleek achteraf loos alarm. Een half jaar geleden werd het laatste mkz-geval aangetroffen.

De MKZ-uitbraak onder Brits vee vorig jaar leidde tot de gedwongen slacht van miljoenen runderen en kostte de regering meer dan twee miljard pond (ruim drie miljard euro). Ook op het Europese vasteland brak als gevolg van de Britse epidemie MKZ uit. In Nederland zijn als gevolg van de uitbraak 260.000 dieren geslacht. Mond- en klauwzeer kan in korte tijd een hele veestapel uitroeien, maar heeft geen gevolgen voor de gezondheid van mensen.

Verder kondigde de Europese Commissie gisteren een exportverbod af voor levende varkens vanuit delen van de Duitse deelstaat Rijnland-Pfalts.