Vreemde dingen

De afgelopen week gebeurden er zoveel vreemde dingen dat ik ze maar eens achter elkaar heb gezet. Meer dan de helft van wat ik tegenkwam, moet onbesproken blijven.

1. Architect Carel Weeber is door Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn gevraagd om wethouder Ruimtelijke Ordening van Rotterdam te worden. Dat is opmerkelijk nieuws, want Carel Weeber is met afstand de slechtste architect van Nederland. Er is vermoedelijk geen nog levende architect van wie zoveel gebouwen zijn afgebroken of nog worden afgebroken. Het Maupoleum in Amsterdam, dat in alle enquêtes is uitgeroepen tot het meest monsterachtige gebouw aller tijden, bestaat niet meer en de Zwarte Madonna in Den Haag zal hetzelfde lot ondergaan. De Zwarte Madonna is het perfecte voorbeeld van de moderne krottenbouw, een plekje Oost-Europa uit de communistische tijd midden in Nederland. Fortuyn wil de Rotterdammers kennelijk opbergen in krotten en hij noemt dat leefbaar. Maar gelukkig heeft Carel Weeber het wethouderschap geweigerd! Hij vond Leefbaar Rotterdam zelfs beneden zijn stand – kun je nagaan. Minder gelukkig is het dat Carel Weeber naar Amsterdam is verhuisd, of gevlucht, en daar naast de snelweg alweer een naargeestige creatie heeft neergezet.

2. Gisteren stond in deze krant een ingezonden brief van de Israëlische ambassadeur Eitan Margalit, waarin hij Fokke & Sukke beschuldigt van een primitief soort antisemitisme. Snel de strip nog eens opgezocht tussen de oude kranten. Tja. Nog niet eens zo lang geleden was het jodendom iets waar je trots op kon zijn, vooral op het internationale en culturele karakter ervan met Heine, Freud, en Einstein als bergtoppen. Natuurlijk zijn er veel tragische omstandigheden, maar dat neemt niet weg dat het jodendom nu vooral wordt gerelateerd aan Israël, een stuk woestijn waar joods Staphorst een beschamende politiek voert die uitsluitend nog gebaseerd is op de wraak. Er is nu dus ook een Israëlische ambassadeur in wie geen enkel zuchtje Heine is overgegaan. Maar misschien is het juist wel geruststellend dat er ook steeds meer joden komen zonder gevoel voor humor, want daarmee gaan ze in ieder geval weer een beetje meer op de rest van de wereldbevolking lijken.

3. Mij viel een stuk op in FEM De Week, dat precies uitlegt hoe voetballers de belasting ontduiken door schijnconstructies die via Guernsey lopen. Vreemd. Hoe komt het toch dat je dat soort stukken in zo'n weekblad moet lezen en dat je daarvan maar heel weinig terugvindt in de grote landelijke bladen? Ik vermoed dat de sportjournalisten hun contacten met mensen als Rijkaard niet willen bederven. Liever die ene quote over de wedstrijd dan de dreiging om geëxcommuniceerd te worden als je een kritische vraag stelt. Het blijft behelpen met de sportjournalistiek, het zal wel altijd iets voor kinderen blijven.

4. Ook vreemd is mijn linkerhand. Die is even verlamd geweest, maar kan nu alles weer. Alleen is hij soms nog een beetje traag, vooral 's ochtends. Als ik een glas pak en weer loslaat, gaat mijn hoofd sneller dan mijn hand. Ik denk dat ik het glas al heb losgelaten, maar dan `kleeft' het nog even aan mijn hand, een rare ervaring die ik niet snel zal vergeten. Maar het wordt steeds minder.

5. De enige journalist die destijds enkele goede woorden overhad voor overste Karremans was Gerard van Lennep, die zelf militair is geweest. Maar Van Lennep schrijft geen columns meer. Jammer. Je ziet wel allerlei politici commentaar leveren op een rapport dat zij door zijn omvang nog helemaal niet gelezen kunnen hebben, maar ik hoor liever van iemand die er iets van afweet hoe wij de toenmalige houding van Karremans moeten interpreteren. Was die man nou goed of fout? De televisiebeelden spreken niet in zijn voordeel, maar dat zegt niet alles.