Venezolaanse president Chávez treedt af

De Venezolaanse president Hugo Chávez is vandaag onder druk van het leger afgetreden. Dat heeft de opperbevelhebber van de Venezolaanse strijdkrachten, generaal Lucas Rincón, bevestigd.

De legertop dwong Chávez af te treden nadat burgermilities, loyaal aan de president, het vuur hadden geopend op anti-Chávez-demonstranten. Daarbij kwamen zeker elf mensen om en raakten meer dan honderd gewond. ,,De president is verzocht af te treden en hij heeft dat geaccepteerd'', aldus Rincón tijdens een rechtstreeks uitgezonden persconferentie.

Over het lot van Chávez bestaat geen zekerheid. Lokale televisiezenders hebben bericht dat hij zijn presidentiële paleis heeft verlaten en is ondergebracht op een militaire basis. Volgens geruchten krijgt Chávez de kans uit te wijken naar de communistische eilandstaat Cuba.

De Venezolaanse minister van Defensie, Jose Vicente Rangel, zou inmiddels zijn gevlucht naar de Chileense ambassade.

Venezuela krijgt voorlopig een overgangsbestuur onder leiding van Pedro Carmona, het hoofd van Fedecamaras, de belangrijkste werkgeversvereniging. Carmona heeft gezegd dat nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden, maar het is onduidelijk op welke termijn.

Het plotselinge vertrek van Chávez, drie jaar nadat hij met een grote meerderheid was gekozen, komt als een verrassing, ondanks de steeds luider geworden roep om zijn aftreden.

De 47-jarige Chávez heeft de afgelopen maanden voortdurend onder vuur gelegen wegens zijn linkse en veelal bizarre politieke standpunten en maatregelen, maar hij heeft altijd gezegd niet te zullen wijken.

Deze week escaleerde het verzet tegen Chávez pas echt na zijn omstreden besluit de top van 's lands staatsoliemaatschappij te vervangen door een hem welgezinde leiding. De grootste vakbonden in het land en het bedrijfsleven sloegen de handen ineen en riepen op tot een landelijke staking.

Duizenden mensen gingen de straat op en riepen om het aftreden van de president. Verscheidene legerleiders schaarden zich achter de demonstranten. Toen bleek dat Chávez zich even onverzettelijk opstelde als voorheen, besloten de stakingsleiders het protest voor onbepaalde tijd voort te zetten.

Gisteren kwam het tot een botsing tussen het regeringsleger, gewapende Chávez-getrouwe burgermilities en meer dan 150.000 demonstranten die zich rond het presidentieel paleis hadden verzameld. De burgermilities openden het vuur, volgens het leger in opdracht van Chávez.