Tranen bij West Side Story

Een charmante gemiste kans, zo kan Un Pont Entre Deux Rives, de met breukvlakken geconstrueerde en nooit echt afgebouwde film van Frédéric Auburtin en Gérard Depardieu, wel worden samegevat. Bijna lethargisch en zonder pointe is het scenario van François Dupeyron, zelf overigens regisseur van fijnzinnige acteursfilms als Drôle d'Endroit Pour Une Rencontre, Un

Coeur Qui Bat en C'est Quoi La Vie. Dupeyron brengt ons naar het Normandische Nergenshuizen Yvetot van de jaren zestig en de plaatselijke bioscoop Le Royal. Daar leidt de ouvreuse laatkomers Mina (Carole Bouquet) en tienerzoon Tommy (Stanislas Crevillen) naar hun plaatsen, terwijl de openingsscène van West Side Story juist het witte doek met Technicolor opfleurt.

Halverwege de voorstelling staan Mina en de man rechts van haar de tranen van ontroering in de ogen. In het schemerdonker volstaat één beantwoorde blik om hun slapende levens voorgoed om te woelen. Getrouwd is Mina namelijk al vijftien jaar met Georges (Depardieu zelve in kraakheldere blauwe overall), een failliete aannemer die als werkman overleeft. De snotterende bioscoopbezoeker is de jonge ingenieur Matthias (Charles Berling), die enkele honderd kilometers verderop een brug bouwt. De ironie, of zo u wilt, bitterheid van dit alles: Georges wordt voor het project geworven en logeert gedurende de werkweek vanwege de afstand in een barak bij de bouwplaats. Op een hotelkamer liggen Mina en Matthias dan in elkaars armen, terwijl zoon Tommy de affaire van zijn moeder voor zijn vader verzwijgt.

Un Pont lijkt eerder ontstaan in de tijd waarin het verhaal speelt dan in het jaar 1999: het bezadigde verteltempo, de provinciale achtergrond, keurige bewegingen en dictie van de acteurs en de brave regie zouden, mits het beeld op zwartwit wordt gezet, evengoed bij een Frans melodrama uit 1962 kunnen horen. Geen cinefiele aanbeveling? Ach, bij alle moderne fratsen die de Gallische cinema de laatste jaren teisteren is het eigenlijk alweer bijna aangenaam om de tomaten die verliezer Georges in zijn tuin verbouwt traag in de Normandische zomerzon te zien verpieteren.

Un Pont Entre Deux Rives (Frédéric Auburtin/Gérard Depardieu, 1999, Frankrijk), Ned. 3, 23.52-1.20u.