Sparta wil een deal met fiscus

De belastingdienst en Sparta werken aan een compromis over het conflict dat beide partijen hebben inzake het ontduiken van loonbelasting bij het afsluiten van contracten met Dennis en Gérard de Nooijer. Het gerechtshof in Den Haag heeft zolang de belastingzaak tegen Sparta aangehouden.

De Rotterdamse club moest zich gisteren voor de belastingkamer verantwoorden voor een constructie met schijn-imagerechten die in juni 1997 is gebruikt om de gebroeders De Nooijer te behouden. Om een nettobedrag (453.780 euro) te kunnen uitbetalen werd met behulp van schoenenproducent Kappa International gebruik gemaakt van een postbusfirma op het eiland Guernsey. Hierdoor zou volgens de belastingdienst in totaal 680.670 euro aan loonbelasting zijn ontdoken. De fiscus betichtte Sparta van opzettelijke belastingverijdeling en legde buiten de naheffing ook nog eens een boete op van 100 procent: in totaal 1.3 miljoen euro.

Sparta heeft toegegeven via Guernsey het bedrag aan de gebroeders De Nooijer te hebben betaald. Maar de Kasteelclub zegt te goeder trouw te hebben gehandeld omdat het hier zou gaan om een internationaal geoorloofde constructie. Dat wordt door de belastingdienst bestreden. Het noodlijdende Sparta hoopt dat de fiscus bereid is de boete te laten vervallen. Het is onbekend wanneer de zaak opnieuw dient.

De gebroeders De Nooijer, van wie Dennis inmiddels voor NEC in Nijmegen uitkomt en Gérard voor Heerenveen, blijven buiten schot omdat zij in hun contract een clausule hebben ingebouwd dat Sparta opdraait voor de gevolgen als de constructie niet legaal blijkt te zijn.

De supporters van Sparta willen zondag rond de wedstrijd tegen Ajax hun ongenoegen laten blijken over het financiële beleid bij de club. Ze zullen uit protest pas vijf minuten na de aftrap het stadion betreden.