SP-wethouders in Nijmeegs college

PvdA, GroenLinks en SP hebben in Nijmegen overeenstemming bereikt over het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Daarmee wordt Nijmegen de enige grote stad met een `links' college.

Dat hebben de lijsttrekkers van de drie partijen gisteren bekendgemaakt. Naast hun gebruikelijke portefeuilles worden de wethouders ieder aanspreekbaar op een eigen stadsdeel, waarvoor zij een apart budget hebben. GroenLinks, PvdA en SP leveren elk twee wethouders. De partijen hebben samen 23 van de 39 raadszetels. CDA en VVD verdwijnen uit het college.

In vrijwel alle andere grote steden zitten ten minste PvdA en CDA samen in het college of zijn daarover in bespreking, doorgaans in combinatie met VVD of Leefbare partijen. Uitzondering is Rotterdam, waar Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD binnen twee weken een collegeprogramma willen presenteren. In Den Haag heeft het nieuwe college van PvdA, VVD en CDA gisteren een programma gepresenteerd waarin veiligheid en de `binding van de inwoners met de stad' centraal staan. In Breda verwachten PvdA, CDA, VVD vandaag de besprekingen af te ronden over hun coalitie. In Groningen zijn de gesprekken tussen dezelfde partijen, plus GroenLinks, `in een beslissende fase'. In Eindhoven voert de grootste partij, Leefbaar Eindhoven, besprekingen met CDA, PvdA en het Ouderen Appèl. D66 en VVD zijn afgehaakt. In Apeldoorn werden CDA, Leefbaar Apeldoorn, VVD en PvdA het eerder deze week eens over het nieuwe college. In Amersfoort vormen sinds vanmorgen VVD (2 wethouders), PvdA, CDA, GroenLinks en ChristenUnie (alle één wethouder) het college. De lokale partijen nemen niet aan het college deel.