Somaliër krijgt 4.500 euro boete na mensensmokkel

De 45-jarige Leeuwarder Mohammed E. is gisteren door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot 240 uur dienstverlening, een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar en een geldboete van 4.500 euro wegens het smokkelen van Somaliërs naar ons land. Volgens de rechtbank speelde E. `een zeer belangrijke rol' in een netwerk van mensensmokkel. Tegen de verdachte was een celstraf geëist van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De man, van Somalische afkomst, maar inmiddels genaturaliseerd, regelde volgens de rechter tussen oktober en december 2.000 vliegtickets voor vanuit Nederland te smokkelen kinderen, die reisden op naam van een ander. Tevens selecteerde hij vliegroutes via luchthavens waar de kans op controle het kleinst werd geacht. Verder adviseerde hij Somaliërs om een meegesmokkeld kind bijvoorbeeld een paar woordjes Nederlands te leren, zodat bij de grens geen argwaan zou ontstaan.

Volgens de rechtbank beschikte de man, eigenaar van een reisbureau in Rotterdam, over een heel netwerk van mensensmokkel. Door zijn activiteiten maakte hij, aldus de rechtbank in zijn vonnis, `ernstig inbreuk op de rechtsorde' en veroorzaakte hij daardoor `grote onrust' in de samenleving. ,,De instroom van illegale vreemdelingen en de daarmee gepaard gaande overlast ondermijnt het in Nederland bestaande draagvlak om politieke vluchtelingen ruimhartig op te vangen'', zo stelt de rechtbank.

De Leeuwarder officier van justitie O. Brouwer verklaarde op de zitting twee weken geleden dat het aantal Somaliërs in ons land explosief stijgt als gevolg van mensensmokkel. Daarbij worden twee methodes gebruikt: die van de look-alike, waarbij meestal een vrouw naar Somalië reist en iemand anders via een omweg op haar paspoort terug laat komen. De eerste vrouw geeft vervolgens haar paspoort als vermist op. Omdat de vrouwen op de pasfoto hoofddoekjes dragen, is identificatie lastig, meende Brouwer. Bij de tweede methode reist een Somalische man of vrouw, bij wie een of meer kinderen op het paspoort staan, naar Somalië en komt met andere kinderen terug.