Sinterklaas

De geschiedenis herhaalt zich. Nu een van Nederlands grootste bouwers, HBG, niet langer Nederlands maar Spaans is, worden de historische parallellen duidelijk.

Het lijkt alweer even geleden, maar het was pas eind januari dat HBG's bestuursvoorzitter C. Reigersman op de gang van het Amsterdamse gerechtshof stond te foeteren. Dat hij en zijn medebestuurders net door justitie waren veroordeeld tot `wanbeleid' kon niet op zijn ,,begrip'' rekenen. ,,Dit is een volkomen nieuwe rechtsregel.'' Die bovendien juridisch onhoudbaar zou zijn. Reigersman c.s. kregen het kwalijke predikaat opgeplakt omdat ze de eigen aandeelhouders onvoldoende hadden voorgelicht. Niet meer dan twee weken later was Reigersman een stuk triomfantelijker toen hij, samen met een Spaanse bestuurder, kon aankondigen dat bouwgigant Grupo Dragados HBG zou inlijven. Een dikke premie voor beleggers, de oplossing voor HBG's problemen, wie kon hier nou tegen zijn? Bijna niemand, zo bleek deze week. 98,9 Procent van HBG's aandeelhouders stemde in met de overname en leverde de HBG-stukken in. Eind goed, al goed? Niet helemaal. Beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten legt zowel HBG als Dragados nu fikse boetes op, van 108.905 euro per bedrijf. Beide bouwers zouden de aandeelhouders te laat hebben ingelicht over de overnameplannen.

Twee kwesties, twee keer straf. Beide keren gaat HBG in beroep, maar is het kwaad voor de beleggende buitenwereld al geschied. Aandeelhouders maakt het weinig uit. Zij hebben hun premie binnen en het Spaanse Dragados moet voor beide boetes opdraaien. Sinterklaas kwam vroeg dit jaar.

    • Freek Staps