Procedureel gevecht rond Kamermotie tegen Israël

Als emoties rond een onderwerp hoog oplopen en de belangen duidelijk liggen, blijkt de Tweede Kamer te splijten in links en rechts.

Dat bleek gistermiddag toen een impasse ontstond tijdens een stemming over een motie waarin PvdA en D66 de regering opriepen om aanstaande maandag in Europees verband voor te stellen Israël met sancties te treffen om de regering Sharon zo te dwingen tot het uitvoeren van vredesresoluties van de Verenigde Naties. De leden Hoekema (D66) en Koenders (PvdA) stelden onder meer een tijdelijk wapenembargo voor tegen Israël en de Palestijnse gebieden en het terugroepen van de Europese ambassadeurs voor overleg. Een hoofdelijke stemming bleef steken op zestig vóór en zestig tegen de motie. Verwarring, hertellingen en koortsachtig overleg tussen Kamervoorzitter en griffiers waren het gevolg.

Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven stelde voor later op de middag de vergadering te sluiten om direct daarna een nieuwe vergadering te openen: het Reglement van Orde zegt dat een herstemming bij het staken der stemmen in een volgende vergadering moet plaatshebben. Echter, de volgende vergadering heeft pas plaats volgende week dinsdag, ná de Algemene Raad waar minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) het Nederlandse standpunt over deze kwestie naar voren brengt. Van Nieuwenhoven wilde met haar truc fracties de gelegenheid geven meer mensen op te trommelen om een andere uitslag te krijgen.

CDA, VVD, en ChristenUnie staken de koppen bijeen: zij waren tegen. Eén stem is voldoende om een ordevoorstel tegen te houden. En dat gebeurde: want bij het staken van stemmen wordt een motie verworpen. Hoekema wil de motie dinsdag opnieuw in stemming brengen. Van Middelkoop (ChristenUnie): ,,Dat wordt dan alle hens aan dek, met ambulances en in rolstoelen desnoods, om de motie weer te verwerpen.''