Powell krijgt geen inzicht in duur van offensief Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft vanochtend in Jeruzalem van de Israëlische premier Ariel Sharon ,,geen precies antwoord'' gekregen over de duur van het Israëlische legeroffensief in de Palestijnse gebieden.

Powell zei dit vanochtend op een persconferentie met Sharon na vier uur van besprekingen. Sharon op zijn beurt zei dat hij hoopt ,,binnenkort'' het legeroffensief te beëindigen. Hij noemde geen datum.

Het Israëlische offensief op de Westelijke Jordaanoever houdt intussen aan. Even regelmatig als Israëlische troepen Palestijnse plaatsen verlaten, worden andere plaatsen bezet.

Sharon zei gistermiddag opnieuw dat ,,wij vastbesloten zijn te vechten totdat we de (Palestijnse) terreur volledig hebben opgerold''. Met grote nadruk zei hij ook dat Israël de omsingeling van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat niet zal opheffen voordat de moordenaars van minister Rehavam Ze'evi in Israëls handen zijn. Volgens Israël hebben deze een toevlucht gevonden bij Arafat. Powell gaat morgen bij Arafat in Ramallah op bezoek.

Een opiniepeiling in de krant Ma'ariv wijst vandaag uit dat 75 procent van de Israëliërs de grote militaire actie tegen de infrastructuur van de Palestijnse terreur steunt. Ook een meerderheid, zij het kleiner, vindt dat er na deze nieuwe Israëlisch-Palestijnse oorlog een politieke oplossing moet komen. Vierenvijftig procent is voor de stichting van een Palestijnse staat, terwijl 52 procent voor de aanvaarding van het Saoedische vredesplan is, dus voor opgave van alle bezette gebieden tegen vrede met de Palestijnen en met de Arabische wereld.

De Israëlische minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer zegt vandaag tegen Ma'ariv dat, ondanks de zware slagen die Israël de Palestijnse terreur heeft toegebracht, ,,de infrastructuur van de terreur niet kan worden verwoest''. Eliezer is van oordeel dat, indien er na deze nieuwe oorlog met de Palestijnen geen vredesoverleg komt, Israël over vier maanden opnieuw de strijd tegen de Palestijnen zal moeten aanbinden. ,,De terreur is net een slang. Je hakt er een stuk af en toch groeit hij opnieuw''.

Militaire kringen erkenden gisteren dat Arafat veel politieke winst uit de Israëlische militaire actie heeft gehaald, onder het Palestijnse volk, in de Arabische wereld en internationaal. Voordat Israël tot de aanval overging zeiden Israëlische commentatoren dat Arafat Israël tot een dergelijke militaire invasie wilde provoceren om het Israëlisch-Palestijnse conflict te internationaliseren.

www.nrc.nl:

dossier Midden-Oosten