Overleg over vrede Congo verlengd

Het vredesoverleg over Congo in het Zuid-Afrikaanse Sun City is met een week verlengd in de hoop dat de partijen alsnog tot een akkoord komen. Gisteren werden regering en rebellen het eens over integratie van de bevrijdingsstrijders in het nationale leger. Het aanblijven van president Joseph Kabila blijft het grootste struikelblok.

Welgeteld 361 afgevaardigden onderhandelen in het gokparadijs Sun City al 45 dagen over het Congo na de oorlog. Naast regering en vier rebellenorganisaties zijn ook 35 oppositiepartijen en een groot aantal maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. Hun `inter-Congolese dialoog' is onderdeel van een vredesakkoord dat in augustus 1999 in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka werd gesloten.

Over instelling van een waarheidscommissie en oprichting van een tribunaal hadden de partijen al eerder overeenstemming bereikt, net zoals over een economisch plan en terugkeer van twee miljoen vluchtelingen. Een compromisvoorstel van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki over het presidentschap en de samenstelling van een nationale overgangsregering werd gisteren door de rebellen verworpen.