Opta stelt postbedrijf extra vragen

Opta, de toezichthouder voor de post- en telecommarkt, wil dat postbedrijf TPG aantoont dat in woonplaatsen van meer dan vijfduizend inwoners altijd een postkantoor is binnen een straal van vijf kilometer.

Opta heeft om de extra informatie gevraagd, ondanks dat het ,,gedeeltelijk positief'' is over het vestigingsbeleid van TPG. Volgens de toezichthouder voldoet de dienstverlening van het postbedrijf aan de meeste afgesproken eisen.

,,TPG voldoet aan de vereiste absolute aantallen postvestigingen en de dekkingspercentages voor de categorieën heel Nederland en dunbevolkte gebieden'', aldus Opta vanochtend in een persbericht.

Uitgangspunt in de Postwet is dat iedereen in beginsel binnen een afstand van vijf kilometer bij een postkantoor terecht kan waarin alle postdiensten voorhanden zijn. Voor woonplaatsen met meer dan vijfduizend inwoners geldt dat er altijd binnen 5 km een vestiging moet zijn. Dit laatste is nog niet aangetoond door TPG.

Vorig jaar werden aanvullende afspraken gemaakt. In kleinere woonplaatsen dient in 85 procent van de gevallen binnen een straal van vijf kilometer een postkantoor te zitten. Voor heel Nederland geldt een percentage van 95 procent. Aan deze dekkingsvereisten voldoet TPG, aldus Opta.