Op reis in India

Na aanleiding van het artikel `Op reis in India: duur vliegen, met of zonder constipatie' (NRC Handelsblad, 30 maart) wil ik graag het volgende opmerken.

De trein reis van Delhi naar Calcutta duurt geen twee en een halve dag maar 16 uur en 55 minuten.

Het eten bestaat niet slechts uit kip met rijst maar in alle treinen zijn zowel vegetarische gerechten als niet vegetarische gerechten te verkrijgen.

Ik heb in 29 jaar reizen in India nog nooit gezien dat aluminiumbakjes worden omgewassen voor hergebruik in een deftige trein zoals de Shatabdi-express.

In de tweede klas krijg je geen stoel maar een bed voor 10 Euro (sleeperclass).

Derde klas bestaat al lang niet meer in India, wat Ramdas bedoelt is denk ik CC class (chair car) dat zijn houten banken.

De toiletten in dit soort prestigieuze treinen zoals de Satabdi zijn altijd zeer schoon en Indiërs die voor 10 euro reizen zullen het niet in hun hoofd halen om deze toiletten te gebruiken.

Op dit soort eerste klas treinstellen bevinden zich uitsluitend de mensen met een eersteklaskaartje. Ook hebben deze wagons twee bediendes voor ongeveer 24 passagiers die erop toezien dat niemand anders dit treinstel betreedt en ze maken regelmatig de wc schoon. Het gebruik van horden derdeklas-passagiers die de toiletten gebruiken is dus onzin.

Ook zijn er op dit soort treinen nooit tweedeklaswagons aangekoppeld.

    • den Bosch
    • Gert Katoen