NIOD is bereid tot uitleg in Bosnië

Directeur Blom van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft de overlevenden van Srebrenica aangeboden naar Bosnië te reizen voor gesprekken over het NIOD-rapport over de val van de enclave in 1995.

Hij deed dat gisteren in een gesprek met nabestaanden en IKV-voorman Mient-Jan Faber in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De `delegatie van overlevenden', door het IKV naar Nederland gehaald, was eerder tijdens de presentatie van het NIOD-rapport uit protest weggelopen. In hun ogen ontbreekt in het rapport een moreel oordeel over het optreden van Dutchbat, dat niet wist te voorkomen dat 7.000 moslimsmannen door de Serviërs werden gedood.

Blom zei gisteren begrip te hebben voor de nabestaanden, maar ook uitleg te hebben gegeven over de aard van het onderzoek: ,,een verklarende analyse, geen schuldtoewijzingsrapport.'' Volgens Blom was het niet de taak van het NIOD schuldigen aan te wijzen. Volgens IKV-voorman Faber had dat juist wel gemoeten, omdat het morele en politieke oordeel volgens hem niet te scheiden is van de feiten.

De delegatie, bestaande uit vier vrouwen uit Srebrenica en de voormalige tolk van Dutchbat in Srebrenica Hasan Nuhanovic, was niet tevreden over de uitleg van Blom. Nuhanovic liep tijdens het gesprek boos weg. Hij vindt dat het NIOD zich in het rapport had moeten uitspreken over verantwoordelijkheid die Dutchbat volgens hem draagt voor het wegsturen van vluchtelingen van de basis.

Bij een eerder afzonderlijk gesprek tussen de IKV-delegatie en het NIOD, vóór de officiële presentatie van het rapport, was de hele delegatie weggelopen. Blom was toen niet aanwezig.