Neder-Rhijn

In haar recensie van Peet Theeuwens proefschrift Pieter 't Hoen en de Post van den Neder-Rhijn (Boeken, 5.04.02), schrijft Rietje van Vliet dat het Persmuseum 't Hoens tijdschrift ten onrechte als het eerste opinieblad van Nederland beschouwt. In de historische opstelling `Start de Persen! 400 jaar nieuws in Nederland' wordt de Post van den Neder-Rhijn gepresenteerd als een van de meest spraakmakende opiniebladen in de achttiende eeuw. Nergens staat te lezen dat het het éérste Nederlandse opinieblad was. Aan de hand van het tijdschrift van 't Hoen laat het Persmuseum de opkomst, groei en (tijdelijke) neergang van de opiniepers in Nederland zien. In de turbulente jaren 1780-1787 was er een ware hausse aan elkaar bestrijdende politieke bladen. De zinderende strijd tussen patriotten en orangisten bracht de Nederlandse politieke pers op een hoger niveau. Een bezoek aan het Persmuseum zal dit bevestigen.