Nationale Ballet krijgt extra subsidie niet

De Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur adviseren gezamenlijk om de subsidie aan Het Nationale Ballet op het huidig niveau van ca. 9 miljoen euro te handhaven. De opgelegde korting van 227.000 euro blijft. Een verhoging van de subsidie met 967.000 euro is afgewezen. Het gezelschap wil daarom vier dansers ontslaan en minder producties brengen. Het advies aan de Amsterdamse cultuurwethouder H. Belliot en staatssecretaris Van der Ploeg is kritisch over het financiële beleid dat `ondoorzichtig' wordt genoemd. Men adviseert extern onderzoek naar de financiële draagkracht. De conclusies over de artistieke koers – de plannen worden `bleek' en `zielloos' genoemd – komen een week nadat het bestuur al bekend maakte dat artistiek leider Wayne Eagling per juni 2003 moet opstappen.