Motorola in alliantie van Philips, STM

Het Amerikaanse Motorola treedt toe tot een één maand oude alliantie van Philips en STM voor de ontwikkeling van nieuwe chiptechnologie. Met het onderzoek is 1,4 miljard dollar gemoeid.

Het gezamenlijke laboratorium wordt gevestigd in het Franse Crolles, in de buurt van Grenoble. De drie partijen nemen ieder voor eenderde deel in het project dat voorlopig tot 2005 duurt.

Philips en de Frans-Italiaanse chipmaker ST Microelectronics (STM) maakte een maand geleden de samenwerking bekend. Maar door de komst van Motorola, dat naast chips eveneens mobiele telefoons produceert, wordt de alliantie volgens het Nederlandse elektronicaconcern versterkt.

Bij de alliantie is ook de Taiwanese chipfabriek TSMC betrokken, een bedrijf dat zich uitsluitend toelegt op productie van grote hoeveelheden halfgeleiders in opdracht van producenten. TSMC neemt echter geen deel in het aandelenbelang. Philips is voor eenvijfde eigenaar van TSMC.

De chipontwikkeling heeft tot doel halfgeleiders te ontwikkelen die kleiner van formaat zijn en krachtiger. Het is de bedoeling dat er 400 miljoen transistors op één chip komen. De halfgeleiders moeten volgens Philips worden gebruikt in mobiele telefoons (derde generatie UMTS), dvd-spelers en personal videorecorders. Philips spreekt zelf van een `doorbraak op het gebied van halfgeleiderontwikkeling'.

Verder heeft Philips bekendgemaakt haar internationale regio-structuur te stroomlijnen. Het elektronicabedrijf brengt deze terug van zeven naar vier. Doel is om kosten te besparen.

Philips Nederland, waar circa 30.000 mensen werken, zal voortaan deel uitmaken van Philips Emea (Europe, Middle East, Africa). Dit heeft tot gevolg dat R. de Lange, directeur van de Nederlandse organisatie, overbodig wordt. De Lange gaat zich richten op `andere activiteiten in Nederland'. Wel blijft hij verbonden aan Philips als adviseur. De 57-jarige De Lange heeft 33 jaar bij Philips gewerkt en was eerder directeur van de Britse Philips-organisatie.

Naast de Nederlandse organisatie zullen voortaan ook de Oost-Europese activiteiten onder de nieuwe Europese organisatie vallen. De Nederlander W. Wielens gaat Philips Emea leiden.

Verder gaan de twee Aziatische organisaties samen. Dit betekent dat het kantoor in Singapore verdwijnt. Het hoofdkantoor van Azië zetelt nu in Hongkong.