IBM en GE onderuit op beurs in VS

De koersen van Amerikaanse aandelen zijn gisteren gedaald na aanhoudende twijfels over de `kwaliteit' van de winst van grote bedrijven als IBM en General Electric.

De twijfels over bedrijfscijfers zijn het gevolg van de Enron-affaire. Energiehandelaar Enron was een jaar geleden nog het op vier na meest waardevolle bedrijf op de beurs in New York, maar is ineengestort nadat bleek dat de winst kunstmatig was opgevoerd.

Het aandeel van computerproducent IBM verloor gisteren meer dan 5 procent van zijn waarde na een gerucht dat toezichthouder op de beurs, de SEC, een onderzoek naar de cijfers was begonnen. Toen bleek dat het onderzoek 's avonds al weer was afgesloten en niet tot maatregelen leidde, herstelde de koers van IBM zich weer.

General Electric, een conglomeraat dat onder meer gloeilampen maakt en financiële diensten levert, gaf gisteren voor het eerst in zijn bestaan een telefonische toelichting op zijn kwartaalcijfers. GE is het bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld (335 miljard dollar) en raakte daar gisteren zo'n 9 procent van kwijt na de publicatie van de cijfers. Beleggers schrokken van een afboeking van 1 miljard dollar als gevolg van nieuwe boekhoudregels en door sombere prognoses over de groei bij een belangrijke divisies.

IBM gaf maandag al voor het eerst sinds tien jaar een winstwaarschuwing af. Het nieuws over het lopende SEC-onderzoek tegen IBM kwam gisteren rond het middaguur van CNBC, het veelbekeken zakelijke televisiekanaal. 's Avonds kwam het verlossende woord van de SEC: ,,Aangaande de berichten over een mogelijk onderzoek bij IBM: medewerkers van de SEC hebben een onderzoek geopend en weer gesloten zonder dat er is ingegrepen.''

Gisteren werd tevens bekend dat kopieermachinefabrikant Xerox, dat sinds 2000 door de SEC onderzocht wordt wegens zijn twijfelachtige boekhoudkundige methodes, overeen is gekomen om 10 miljoen dollar boete te betalen, de hoogste boete ooit in zijn soort.

achtergrond: pagina 13