Garnalen in Thaise rode curry

Grote rauwe garnalen zijn ingevroren te koop, met of zonder kop. Ik trof ze kort geleden ook aan in de diepvries van een supermarkt. `Reuzen Scampi' stond er op de zak. Bevroren garnalen ontdooien snel in een vergiet onder stromend water.

Voor een snel te maken gerecht: pel de garnalen en verwijder met de punt van een mesje het zwarte darmkanaal op hun rug. Snijd de peper en de bosuien in smalle ringen. Verhit de olie in een wok en bak hierin de currypasta een minuut lang. Doe de vissaus, suiker en garnalen erbij. Een minuut roerbakken. Voeg de kokosmelk toe en laat daarin de garnalen in een paar minuten gaar en roze worden. Op smaak brengen met oestersaus en eventueel zout. Laat de garnalen met vocht en al in een schaal glijden. Garneren met de stukjes bosui en peper en met de takjes koriander.

Menusuggestie: u kunt er pandanrijst bij eten en broccoli of peultjes. Ook kan de maaltijd worden uitgebreid met nog een gerecht. Bijvoorbeeld kalkoen of kip met cashewnoten. Snijd de kalkoenfilet in repen. Pel de ui en snijd hem in halve ringen. Pel en snipper de knoflook. Snijd twee bosuien in ringen en de paprika in stukjes. Bak de cashewnoten in een lepel olie in een koekenpan lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Verhit drie eetlepels olie in een wok of koekenpan. Bak hierin de repen kalkoenfilet rondom lichtbruin. Daar gaan de stukjes rode ui, knoflook en paprika bij. Laat de pan zo'n vijf minuten op matig hoog staan tot het vlees gaar is. Bak de helft van de bosui de laatste minuut mee. Op smaak brengen met twee tot drie eetlepels vissaus, een theelepel suiker en twee eetlepels oestersaus. De noten en de rest van de bosui dienen voor garnering.