EU-parlement is `ongerust' over situatie in Moldavië

Het Europees Parlement heeft gisteren laten weten ,,zeer ongerust'' te zijn over de ontwikkelingen in Moldavië, met name over de verdwijning van Vlad Cubreacov, parlementariër van de oppositie, en over pogingen van de communistische overheid om de oppositie tot zwijgen te brengen.

De Europarlementariërs deden gisteren een beroep op de regering van Moldavië om ,,de democratische regels'' te respecteren. Ze tekenden aan dat de demonstranten die elke dag in de hoofdstad Chisinau tegen de regering betogen worden ,,bedreigd'' door de procureur-generaal en dat de leiders van de oppositie hun diplomatieke onschendbaarheid is afgenomen wegens het organiseren van de betogingen. Die maatregelen moeten ,,onmiddellijk'' worden teruggedraaid, aldus het Europees Parlement en de regering moet met de oppositie een dialoog aangaan.

De Moldavische oppositie heeft gisteren een klacht gedeponeerd bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De christen-democratische partij PPCD wil dat het Hof een uitspraak van het Moldavische Hooggerechtshof veroordeelt. Dat Hooggerechtshof bepaalde onlangs dat de dagelijkse protesten in Chisinau ,,illegaal'' zijn, omdat het gemeentebestuur van de hoofdstad er geen toestemming voor heeft gegeven.

In Chisinau ontplofte gisteren een bom bij het kantoor van Comunistul, het orgaan van de (regerende) communistische partij. Een bewaker van het gebouw werd gewond en er werd schade aan het gebouw aangericht.

In Chisinau wordt sinds 9 januari zo goed als elke dag gedemonstreerd tegen de communistische regering. De betogingen worden georganiseerd door de PPCD. Na de eerste twee maanden werd besloten niet meer dagelijks, maar slechts twee keer per week te betogen. Maar de reeks demonstraties kreeg een nieuwe impuls toen op 21 maart de PPCD-parlementariër Vlad Cubreacov spoorloos verdween. Cubreacov was nauw betrokken bij de protestmanifestaties; hij was ook een van de drie PPCD-leiders wier parlementaire onschendbaarheid is opgeheven. Sinds zijn verdwijning wordt weer elke dag bij het Moldavische parlement betoogd tegen de regering en de communistische president, Vladimir Voronin.