`Dokter Dood' gaat vrijuit in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft gisteren met verontwaardiging gereageerd op de vrijspraak van Wouter Basson, alias `Dokter Dood' die zich tijdens het apartheidsbewind zou hebben schuldig gemaakt aan moord, samenzwering, fraude en drugsbezit.

,,Dit mag niet het einde zijn van deze zaak'', verklaarde een woordvoerder die de uitspraak een ,,bestendiging'' noemde van het apartheidsprogramma.

Rechter Willie Hartzenberg oordeelde gisteren dat de aanklagers tijdens het tweeënhalf jaar durende proces de schuld van de 51-jarige hartchirurg onvoldoende hebben bewezen. De staat heeft aangekondigd nog deze maand tegen het vonnis in beroep te gaan.

Basson stond tijdens het blanke apartheidsregime aan het hoofd van `Project Coast' dat vanaf 1981 in het geheim chemische en biologische wapens ontwikkelde. De aanklagers hebben in een van Zuid-Afrika's duurste rechtszaken geprobeerd aan te tonen dat Basson ingenieuze middelen ontwikkelde om anti-apartheidsstrijders te vermoorden. Ook beschuldigden ze hem ervan op grote schaal staatsfondsen te hebben misbruikt en betrokken te zijn bij drugshandel.

Basson hoorde de uitspraak met een glimlach aan en leek niet verrast te zijn over de vrijspraak. Tijdens de rechtszaak heeft hij steeds volgehouden onschuldig te zijn en alleen in opdracht van de toenmalige regering te hebben gehandeld. Op een persconferentie vanochtend noemde hij het proces ,,verspilling van overheidsgeld''. Hij zei dat de vier miljoen euro beter hadden kunnen worden besteed aan medicijnen voor moeders die met het aidsvirus zijn besmet.

Bij de zitting die gisteren de hele dag duurde, was een groot aantal aanhangers van Basson aanwezig, onder wie de voormalige minister van Defensie Magnus Malan en oud-bevelhebber Constand Viljoen. ,,De logische conclusie die deze rechter trok, laat zien dat de rechtbanken in dit land nog steeds deugen'', zei Viljoen na afloop. Aanklagers beschuldigden de blanke rechter er tijdens het proces van bevooroordeeld te zijn. De rechter die door de apartheidsregering is benoemd, las het 1500 pagina's tellende vonnis voor in het Afrikaans.

Getuigen hebben tijdens de rechtszaak de macabere plannen geschilderd die Basson als het hoofd van het geheime wapenprogramma zou hebben bedacht. Project Coast was op zoek naar soorten gif die alleen de zwarte bevolking van Zuid-Afrika zouden treffen. Basson zou de uitvinder zijn van een hartaanvalspil, een anti-vruchtbaarheidspil, chocola met botulisme, whisky met herbicide, sigaretten met miltvuur, suiker met salmonella.

In zijn zoektocht naar onconventionele wapens kreeg hij van de toenmalige president van Zuid-Afrika, P.W. Botha, ruim baan. De cardioloog vertelde vorig jaar aan de rechtbank hoe hij vliegtuigen aanschafte, schijnhuwelijken aanging, bedrijven oprichtte en zelfs een dierentuin kocht die hij nodig had voor onderzoek naar groepsgedrag. ,,Ik was de enige die overzicht had over het geheel'', verklaarde hij. De aanklagers hebben vergeefs proberen te bewijzen dat Basson tijdens zijn carrière als geheim agent overheidsgeld heeft misbruikt.