De beste man is tegelijk de ongelukkigste man van de avond

Brett Emerton was gisteren tegen Inter de uitblinker bij Feyenoord. Toch verliet de 23-jarige Australiër de Rotterdamse Kuip vannacht niet in een overwinningsroes. Door een schlemielige gele kaart mist hij de UEFA-Cupfinale tegen Dortmund.

Een half uur voor het einde van de wedstrijd tegen Internazionale beleefde Brett Emerton de grootste teleurstelling in zijn voetbalcarrière. De Australiër wilde voor het vak met de meest fanatieke Feyenoord-aanhang aanleggen voor een hoekschop, maar werd op het laatste moment tegengehouden door de grensrechter, die hem verzocht om de bal binnen de lijnen te leggen. De Spaanse scheidsrechter López Nieto verdacht Emerton van tijdrekken bij een 2-0 voorsprong en hij trok zonder aarzelen een gele kaart. Het betekende Emertons derde dit seizoen in Europees verband. Weg finale. Weg euforie.

Emerton wist vantevoren dat hij bij een volgende gele kaart geschorst zou worden en daardoor de finale zou missen. Maar dat hij hem uiteindelijk ook zou krijgen had de middenvelder nooit verwacht. Zeker niet op deze manier. ,,Het is wel heel frustrerend om zo de mooiste de wedstrijd in mijn loopbaan te moeten missen. Als ik nu een grove tackle had gemaakt. Maar dit, nee. Goed het is nu eenmaal niet anders'', treurde de 23-jarige voetballer na afloop.

Voor Feyenoord-coach Van Marwijk betekende de gele kaart van Emerton de enige smet op de avond. De club overweegt een protest in te dienen, liet hij weten. ,,Ik hoorde na de wedstrijd van Emerton wat er was gebeurd. Dit is natuurlijk belachelijk. Te gek voor woorden'', zei Van Marwijk. ,,We hebben direct besproken of we hier niet tegen kunnen protesteren, maar we weten eigenlijk al dat dat bij een gele kaart moeilijk is. Het is wel heel zuur zo straks in de finale een belangrijke speler te moeten missen.''

Een uur na de wedstrijd was de machteloosheid bij Emerton omgeslagen in berusting. Natuurlijk had hij na afloop in de kleedkamer stevig feest gevierd met zijn collega's. Maar terwijl zijn ploeggenoten uitbundig werden gefeliciteerd, moest Emerton het vooral doen met bemoedigende schouderklopjes.

De nummer 23 van Feyenoord speelde op het middenveld een van zijn beste wedstrijden voor de Rotterdammers, maar hij verliet de Kuip allerminst als de grote winnaar van de avond. ,,Ik probeer nu nog vooral blij te zijn met de uitslag'', zei Emerton, ,,maar als de finale eenmaal dichterbij komt zal de klap voor mij nog wel komen.''

Juist de speler die op 8 mei op de tribune moet plaatsnemen als Feyenoord in het eigen stadion de eindstrijd tegen Dortmund speelt, was tegen Inter Milaan één van de belangrijkste spelers. Emerton, die vrijwel het hele seizoen door Van Marwijk tegen zijn zin als rechtervleugelverdediger werd opgesteld, speelde tegen de Italiaanse koploper als middenvelder op de plaats van de geschorste Japanner Ono. En net als eerder in de wedstrijd in de Champions League tegen Bayern München vertolkte de fysiek sterke voetballer zijn prominente rol in de internationale schijnwerpers met verve.

Emerton toonde tegen Inter opnieuw, dat hij de afgelopen anderhalf jaar is uitgegroeid tot één van de meest constante spelers van Feyenoord. De in het Australische Bankstown geboren voetballer liet gisteren opnieuw zien dat hij op het middenveld het beste tot zijn recht komt. Hij bleef eenvoudig overeind tegen zijn directe tegenstander Seedorf. De nummer 10 van Internazionale werd zelfs ruim een half uur voor het einde van de wedstrijd, begeleid door een striemend fluitconcert van de Feyenoord-aanhang, door Inter-coach Cúper gewisseld. Seedorf speelde eerder voor Ajax, vandaar.

Even daarvoor had Emerton in de kolkende Kuip laten zien dat hij naast werklust over technisch vernuft beschikt. Met een fraaie hakbal zette hij zijn ploeggenoot Leonardo vrij voor doelman Toldo. Het schot van de Braziliaanse linksbuiten strandde op de vuisten van de Italiaanse doelman. Kort na zijn mooiste actie van de avond incasseerde Emerton met gebogen hoofd de gele kaart. Een nieuw optreden op het internationale podium werd hem voorlopig onthouden.

De belangstelling voor Emerton zal bij de internationale scouts die hem al vele wedstrijden dit seizoen hebben gevolgd, er niet minder om zijn. De voetballer, wiens contract bij Feyenoord in 2004 afloopt, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zijn toekomst in de Engelse Premier League ligt. Verschillende clubs hebben zijn zaakwaarnemer Rob Jansen inmiddels laten weten geïnteresseerd te zijn in de speler die voor een bedrag van circa 23 miljoen euro weg zou mogen bij Feyenoord. Emerton zelf heeft nog geen besluit genomen. Hij leeft voorlopig met de dag. Op de dag van gisteren beleefde Emmo het voorlopige hoogtepunt én het dieptepunt in zijn loopbaan.