Chambers wint H.C. Andersenprijs

De tweejaarlijkse Hans Christian Andersenprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor jeugdliteratuur, is toegekend aan de Engelse schrijver Aidan Chambers. Tekenaar Quentin Blake ontving de onderscheiding voor zijn illustraties. Eerdere winnaars waren onder meer Astrid Lindgren, Christine Nostlinger, Uri Orlev en Tommy Ungerer.

De boeken van Chambers zijn ook in Nederland bekend en geliefd. Chambers ontving driemaal een zilveren griffel, de laatste keer in 1994 voor zijn jeugdroman De tolbrug, maar ook zijn boek Je moet dansen op mijn graf was een succes. Chambers is een schrijver die experimenteert met allerlei literaire vormen die hij graag door elkaar gebruikt. Zijn jonge lezers kunnen dus niet lui achterover leunen maar moeten bedacht zijn op de afwisseling van tekstgenres als dagboekbladen, politieverhoren, dialogen en dergelijke. Ook perspectiefwisselingen en beschouwingen óver literatuur schuwt Chambers niet. Zo heeft Je moet dansen op mijn graf als ondertitel: ,,Een leven en een dood/ in vier delen,/ honderzeventien stukjes,/ zes doorlopende verslagen/ en twee kranteknipsels,/ met een paar grappen,/ een stuk of drie puzzels/ wat voetnoten/ en af en toe een ramp/ om het verhaal te laten lopen''.

Chambers doet wat hij belooft. Dat maakt hem niet tot een geheel verliteratuurde schrijver, maar wel tot één die propaganda bedrijft voor de literatuur terwijl hij zelf een verhaal vertelt. Zijn boeken gaan nogal eens over de ontdekking van seksualiteit, en meer in het bijzonder over de ontdekking van homoseksualiteit. Daarover doet hij niet tobberig, verliefd is verliefd.

Zowel om die literaire techniek als om zijn onderwerpen en zijn begrip van de `jonge adolescente geest' heeft de jury van de Andersenprijs voor Chambers gekozen.

De illustraties van de Brit Quentin Blake zijn onder meer bekend van de boeken van Roald Dahl. De Grote Vriendelijke Reus met zijn kale hoofd, grote oren, dunne nek en sliertige vingers is een personage dat iedereen voor zich ziet dankzij Blake. Blake maakte ook eigen kinderboeken in zijn aanstekelijke levendige tekenstijl. Hij werd vele malen bekroond in binnen- en buitenland, en ook de jury van de Andersenprijs roemt zijn humor en zijn zwier.

De Andersenprijs wordt uitgereikt door de IBBY (International Board on Books for Young people). Chambers werd gekozen uit 28 mededingers van wie onder meer de Vlaamse kinderboekenschrijver Bart Moeyaert de finale haalde, Blake had tot op het laatst concurrentie van de Duitse illustrator Rotraut Susanne Berner.