Brink vindt nieuwe FNV-spot `geweldig leuk'

,,Hé, daar heb je Nina!'', zegt een zakenman in driedelig pak vanuit zijn lederen fauteuil tegen een collega-werkgever. ,,Oh nee, het is Annelies'', voegt hij er snel aan toe. ,,De IT-heks'', zegt de ander. ,,Maar wel één van 100 miljoen.''

De dialoog komt voor in de nieuwe reclamespot van FNV Bondgenoten die deze week voor het eerst op televisie te zien is. Oprichtster en voormalig topvrouw van het vroegere internetbedrijf World Online Nina Brink was aanvankelijk not amused, zo leek het. FNV Bondgenoten bracht eerder deze week in een persbericht naar buiten dat Brink op straffe van een rechtszaak onmiddellijk opheldering wilde over de nieuwe campagne van de bond.

Brink bleek een paar keer te hebben gebeld met de Vakcentrale FNV, de overkoepelende vakbondorganisatie waarbinnen FNV Bondgenoten de grootste vakbond is. De zakenvrouw voelde zich gebruikt in de tv-spot en zag ook het noemen van de naam `Cor' in de campagne als een mogelijke verwijzing naar voormalig Philips-topman Cor Boonstra en daarom ,,beneden alle peil''.

Brink uitte haar woede tegen de secretaresse van Vakcentrale-voorzitter Lodewijk de Waal en tegen een voorlichter van de Vakcentrale. Althans, zo wordt het gebeurde beschreven door een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Brink ontkende aanvankelijk dat zij ooit contact met de FNV had opgenomen. Een woordvoerder van Brink verklaarde vanochtend: ,,Ze heeft nooit gebeld met FNV Bondgenoten.'' Maar desgevraagd bevestigt de woordvoerder wel dat Brink met de FNV Vakcentrale heeft gebeld.

Brink ontkent bij monde van haar woordvoerder ooit met juridische stappen te hebben gedreigd. Ook is `Cor' nooit ter sprake gebracht door Brink, aldus de woordvoerder. FNV Bondgenoten zegt over twee getuigen te beschikken die kunnen verklaren dat er wel gedreigd is. ,,Ik wil niet in een welles-nietes spelletje terecht komen'', zegt de woordvoerder van Brink.

Volgens Brinks woordvoerder, die gisteren een gesprek heeft gehad met voorzitter Hans de Vries van FNV Bondgenoten, komt de ophef over het spotje FNV goed uit. Het zou mooie extra publiciteit opleveren voor de vakbond. Voor de FNV is de kous af nu de dreiging van een rechtszaak weg is. Het persbericht is van de FNV-internetsite verdwijderd.

Brink zelf kan inmiddels de humor van de tv-spot wel inzien, zo laat haar woordvoerder nu weten. Volgens de woordvoerder van de vakbond vindt Brink de spot zelfs ,,geweldig leuk''.