Borussia naar finale ondanks 3-1 verlies

Borussia Dortmund heeft zich gisteravond geplaats voor de finale van het toernooi om de UEFA Cup. De Duitsers verloren weliswaar de uitwedstrijd tegen AC Milan met 3-1, maar het thuisduel vorige week was met 4-0 gewonnen. Borussia ontmoet in de finale op 8 mei in de Kuip in Rotterdam Feyenoord.

De Italianen waren er voor eigen publiek op gebrand `de schande' van de eerste wedstrijd uit te wissen. Dat leidde tot een 2-0 voorsprong na 19 minuten. Toen het in de slotfase ook nog 3-0 werd, wankelde Borussia en hoopten de supporters van Milan in het met 25.000 toeschouwers matig gevulde San Siro op een wonder. Invaller Ricken maakte aan alle Italiaanse illusies een einde door vlak voor tijd 3-1 te scoren.

Wat kon Dortmund nog gebeuren na de riante zege in eigen huis? Ogenschijnlijk niets, maar trainer Sammer had vooraf gewaarschuwd dat zijn ploeg Milan niet moest onderschatten. Daarom liet hij zijn beste spelers aantreden. Dus ook Metzelder, Oliseh, Rosicky en Amoroso, spelers die bij een volgende gele kaart de finale zouden mislopen.

Dortmund liet zich niettemin overrompelen. De Italiaanse stormloop had een verlammende werking op de Duitsers. Milan had Borussia de eerste helft volledig in de greep. Pas na de rust hervond de Duitse ploeg zich enigszins.

AC Milan was in de elfde minuut op voorsprong gekomen. Oliseh (ex-Ajax) dekte spits Inzaghi totaal verkeerd, waarna de Italiaanse international koppend scoorde. Acht minuten later stond het 2-0. Verdediger Wörns maakte een fout en kreeg een vrije trap tegen. Doelman Lehmann kreeg de inzet van Pirlo niet onder controle, waarna Contra met een schot de keeper kansloos liet.

Een sensatie hing in de lucht. Milan kreeg kansen. Doelman Lehmann liet na een schot van Kaladze de bal door de benen glippen, maar had geluk dat het leder op de paal belandde. In de 39ste minuut kreeg Borussia de beste kans. Amoroso kopte op de lat.

Meteen na de hervatting kreeg Amoroso opnieuw een enorme kans, maar vrij voor doel schoot hij over. Dortmund kreeg meer grip op Milan, zonder zelf goed te spelen. Spannend werd het in de laatste minuten. Metzelder vloerde Inzaghi in de zestien meter en Serginho benutte de strafschop. Maar invaller Ricken maakte een eind aan alle onzekerheid: 3-1.