Beurs negeert verliezen in VS

De Amsterdamse beurs stond vanochtend, aan het einde van de handelsweek, op winst. Daarmee leken de Nederlandse beleggers zich weinig aan te trekken van de gisteren in de Verenigde Staten behaalde verliezen.

Philips trok vanochtend de aandacht op de beurs. De op twee na grootste producent van chips van Europa maakte samenwerkingsverbanden bekend met het Frans-Italiaanse STMicroelectronics en de Amerikaanse producent van mobiele telefoons Motorola. Met de investering van 1,4 miljard dollar over een periode van drie jaar willen de ondernemingen kosten delen voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie chips.

Net als Philips steeg ook Akzo Nobel. Gisteren verloor het fonds nog 5,7 procent nadat bekend werd dat Akzo het anti-depressivum Ariza dit jaar niet in de VS mag introduceren.

Vanochtend werd dit verlies van gisteren licht gecorrigeerd. Het bericht dat Akzo Nobel lakken van het Japanse NOF Corp. gaat overnemen hielp daar volgens analisten bij, maar welke bedragen met de transactie gemoeid zijn, bleef onduidelijk.

Verliezer was Numico. De producent van voedingsmiddelen stond rond het middaguur op een verlies van 5,6 procent tot 29,80 euro.

KPNQwest steeg met 3,1 procent. De afgelopen dagen was het technologiefonds ruim 13 procent gedaald, net zoals telecomfondsen als KPN en Vodafone. Tegen het middaguur stond KPN weer op 2 procent verlies, Vodafone verloor vanochtend 2,9 procent. De AEX-index zelf steeg met 0,1 procent naar 510 punten.

Van der Moolen daalde met 3,4 procent tot 27,09 euro rond het middaguur na de tegenvallende cijfers eerder deze week. De financiële waarden ABN Amro, Fortis en ING hadden een goede ochtend.

Het beeld op de grote Europese beurzen was vergelijkbaar met dat van Amsterdam. Londen, Parijs en Frankfurt wonnen. In Londen was Vodafone, het moederbedrijf van het Nederlandse Vodafone Libertel, een van de aanjagers van de winst. Het fonds had eerder deze week 15 procent van zijn waarde verloren. In Frankfurt was Henkel, producent van Fa-zeep en Duck-tape, de grootste blikvanger omdat het concern in de MSCI-index van zakenbank Morgan Stanley komt. Beleggers verwachten dat de aandacht voor het fonds daarmee zal toenemen.