Acteur KleinEssink mag rol behouden

Marc Klein Essink, televisiepresentator en acteur, mag van de rechtbank in Amsterdam een rol spelen in een nieuwe ziekenhuisserie op Net5. De belangrijkste werkgever van Klein Essink, de Holland Media Groep (HMG), had in kort geding geëist dat hij niet voor de andere zender mocht werken, omdat dat de `goodwill' van HMG-zender RTL4 zou schaden.

De rechter stelde gisteren de HMG in het ongelijk. Als presentator kan Klein Essink doorgaan met de Staatsloterijshow voor RTL4. Daarnaast mag hij acteren in de ziekenhuisserie Trauma 24/7, die op 18 april begint bij Net5. De rechter sloot zelfs niet uit dat de `goodwill' van RTL4 wordt gesteund door het acteerspel van Klein Essink, ook al is dat bij een andere zender.

Het geschil begon toen de HMG de tv-producenten Endemol en IDTV een plan liet maken voor een ziekenhuisserie. De mediagroep koos voor het idee van IDTV, Klein Essink voor Endemol. Hij kon dat volgens hem doen door een clausule in zijn contract met HMG die stelt dat hij als presentator exclusief voor HMG werkt, maar niet als acteur. Endemol bood de serie vervolgens aan bij Net5.

De uitspraak van de rechtbank wordt door de HMG betwist en het bedrijf overweegt beroep bij het hof. Volgens HMG slaat de clausule in het contract op acteren bij film en in reclamespots of voor een eenmalig optreden in een serie. Bovendien zou Klein Essink dergelijke activiteiten tijdig schriftelijk moeten melden.