Yahoo meldt hogere omzet

Het Amerikaanse Yahoo, het grootste toegangsportaal tot internet ter wereld, zal dit jaar ongeveer 15 procent meer omzet boeken dan het eerder verwachtte. Het concern heeft gisteren bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers zijn prognose verhoogd van ongeveer 775 miljoen dollar (872 miljoen euro) tot ongeveer 890 miljoen dollar omzet.

Het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 7 procent tot 193 miljoen dollar, maar het verlies liep fors op van 11,5 miljoen dollar tot 53,6 dollar. Oorzaak was vooral een afboeking van goodwill, een eerder betaalde overnamepremie die als bezitting in de boeken stond, maar inmiddels minder waard is gebleken. Bestuursvoorzitter T. Semel van Yahoo sprak zich gisteren niet uit over een winstverwachting voor 2002. Hij zei dat de markt voor webadvertenties nog in een dip zit. De advertentie-inkomsten van Yahoo daalden de afgelopen drie maanden met 15 procent tot 121 miljoen dollar.

Semel denkt voorlopig meer te kunnen verdienen aan bedrijven die willen betalen voor een prominente plaats op trefwoordlijstjes bij de zoekmachines. Dat is ook een reden dat Yahoo eerder dit jaar de vacaturewebsite HotJobs.com kocht voor 401 miljoen dollar.

Yahoo wil ook meer samenwerken met telecombedrijven, zoals het nu al doet met SBC.

Yahoo trok afgelopen jaar 237 miljoen bezoekers, verdeeld over websites in dertien verschillende talen.