Voorzitter Doema negeert zijn communistische partij

Doemavoorzitter Gennadi Seleznjov blijft gewoon op zijn post: hij negeert de eis van zijn eigen communistische partij om af te treden.

De communisten verloren vorige week het voorzitterschap over tien comité's en commissies in de Doema, de Russische Tweede Kamer. Deze `coup' was een initiatief van Eenheid, de partij van het Kremlin. De communisten kunnen hervormingen nu niet langer vertragen of saboteren, zo luidt het argument. Bovendien worden ze minder aantrekkelijk voor lobbyisten en verliezen ze hun greep op de Doema-bureaucratie. Daarin gaat jaarlijks 70 miljoen euro om.

Het Kremlin heeft er alle belang bij de financiële basis van de communisten te ondergraven. Eind volgend jaar zijn er verkiezingen, volgens peilingen stemt 34 procent van de Russen nu op de communisten en slechts 21 procent op Eenheid.

Van zijn kant kan communistenleider Gennadi Zjoeganov zijn tanden weer laten zien nu hij in de marge is gedrukt. Ook dat ziet het Kremlin graag. President Poetin vindt bij zijn herverkiezingscampagne liever een communistische boeman tegenover zich dan een centrumfiguur.

Na hun nederlaag eisten de communisten dat ook Doemavoorzitter Seleznjov zijn post opgaf, zodat de partij voluit in de oppositie kan gaan. Seleznjov weigerde, ook nadat gisteren het plenum van de partij voor zijn aftreden stemde. ,,Het landsbelang gaat soms voor het partijbelang'', aldus Seleznjov. De partij laat het hierbij: de Doemavoorzitter krijgt geen reprimande en behoudt zijn partijkaart.

Seleznjov stelt de partij voor een dilemma. Met hem als voorzitter houden ze nog enige invloed in de Doema. Daarom ploetert men voort op een al eerder ingeslagen pad: de partij beveelt, Seleznjov negeert.

Gennadi Seleznjov werd in 1996 voorzitter van de Doema. De gewezen draaibankwerker en Pravda-journalist verving Ivan Rybkin, een communist die zich tot een werktuig van het Kremlin had ontpopt. De toenmalige president Jeltsin beloonde Rybkin na zijn val met een zachte landing als voorzitter van zijn Veiligheidsraad. Dat patroon kan zich herhalen. Hoewel Seleznjov beloofde de communistische agenda trouw te blijven, loodste ook hij de voorstellen van het Kremlin soepel door het parlement. Zelf wond hij zich vooral op over de huisvesting van de Doema, de salariëring van parlementariërs en de omvang van zijn bureaucratie. Ook deed hij een mislukte poging de communistische partij te splijten met zijn sociaal-democratische beweging `Rossia'.

Eind vorige maand vertoonden zich de eerste scheuren in het informele akkoord tussen de communisten en het Kremlin: een hoofdrol in de Doema in ruil voor meegaandheid.

Seleznjov, die dit vergelijk belichaamt, verloor zijn beslissende stem in de commissie die de agenda vaststelt. Poetin stelde hem onder vier ogen gerust: hij mag blijven. Het rechtse Doemalid Zjirinovski concludeerde vanochtend: ,,De maag is zwaarder dan de ziel. Seleznjov kan zich niet losmaken van zijn voedertrog.''