Voorkeur Theater

Snaren

Regisseur/schrijver Gerardjan Rijnders werpt zich in zijn nieuwe toneelstuk Snaren bij Toneelgroep Amsterdam op het scheppingsverhaal; volgens de wis- en natuurkundigen, volgens de bijbel, maar vooral volgens Rijnders. Lineke Rijxman speelt Lilith, de eerste vrouw van Adam, die ons de nieuwste theorieën uitlegt, met quarks, snaren, zwarte gaten en het omniversum. Benjamin de Wit, als Lucifer, wil haar liever het bed en de wereld inslepen.

In het tweede gedeelte treedt het ensemble aan om de wereld te verbeelden. Een doelloos door elkaar lopende menigte die, als in Rijnders' eerdere montagevoorstellingen, mooie maar onsamenhangende zinnen uitkraamt. Groot verschil met Rijnders' vorige stukken - die vaak nogal zwart en destructief waren - is dat Snaren fleurig en mild van toon is. Wie erin slaagt de drang tot begrijpen en meeleven uit te schakelen, wacht een mooie avond die je maar gewoon moet ondergaan.

11 april Tilburg Stadsschouwburg; 13 april Haarlem Stadsschouwburg.

Ivanov

Mirjam Koen regisseert bij het Onafhankelijk Toneel een snelle versie van Tsjechovs wrange komedie Ivanov.

Bert Luppes, als de levensmoede titelheld, zeurt als Bert van Ernie) wentelt zich in zelfbeklag en zelfhaat, maar blijft sympathiek.

Eerder regisseerde Koen Tsjechovs Woudduivel (een voorstudie van Oom Wanja) die nu samen op tournee gaat met Ivanov, met dezelfde spelers.

Inl 010-4780281 of www.ot-rotterdam.nl.

T/m 14 april Rotterdam Schiecentrale. 7 t/m 19 mei Amsterdam Bellevue.

Lof der Waanzin

Absurdistisch amusementstheater van de Vlaamse kleinkunstenaars Mich en Raf Walschaerts, alias Kommil Foo.

Vrolijke vondsten, spitse sketches, lekkere liedjes, rare attributen en onverwachte effecten, van een doorgezaagd (maar doorzingend) weesmeisje tot een zot verhaal over de God van de donder en de God van de jacht, die in botsing komen met de God van de toestanden.

12 april Someren De Ruchte, 13 april Etten-Leur De Nobelaer, 16 april Weert Munttheater, 17 april Gorinchem De Nieuwe Doelen.

En verder

Out now! overtuigend cabaretdebuut van Jan Jaap van der Wal (22), 12 april Alphen aan de Rijn Parktheater, 16 april Vught De Speeldoos, 18 april Zevenaar Bommersheuf; Een vriendelijk stuk over aardige mensen 12 & 13 april Stadsschouwburg, Utrecht; 18 april Theater a/h Spui, Den Haag; De Gelukkige Huisvrouw 12 en 13 april Lak Leiden, 16 april Schouwburg Eindhoven, 17 april Parkstad Limburg Theater Kerkrade; Michael, jongerenvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam, 11 t/m 21 april Klein Carré Amsterdam.