Voorkeur Bioscopen

Heist

David Mamet (1947) schreef toneelstukken, scenario's voor anderen (The Untouchables, Wag the Dog, The Verdict) en scenario's voor zijn acht eigen films. De laatste met sterren als Gene Hackman en Danny DeVito, heet Heist, dat prachtige Engelse woord voor een inbraak, een kraak, een overval zonder geweld. Hackman speelt de meester-inbreker, een veteraan-ambachtsman, van het type dat al in vele films is geportretteerd. Wat Heist tot een betere en originele film maakt, is de klinische, maar speelse benadering van Mamet. Niet alleen speelt hij met taal en met de ironie van onwelkom geweld, maar vooral met de kunst van het oplichten. Mamet maakt van misdadigers illusionisten. Voor de perfecte kraak moet je immers niet alleen over het beste gereedschap en de ideale motoriek beschikken, maar ook over het vermogen om op het juiste moment de aandacht af te leiden.

Regie: David Mamet. Met: Gene Hackman, Delroy Lindo, Danny DeVito, Rebecca Pidgeon, Sam Rockwell, Ricky Jay, Patti LuPone, Jim Frangione. In 7 bioscopen.

The Navigators

Toneel van The Navigators, de laatste film van Ken Loach, zijn de Engelse spoorwegen ten tijde van de privatisering in 1995. Met pijnlijke ironie onttakelt Loach de gevoelens van vriendschap en loyaliteit van een groepje spoorwegarbeiders, dat van de ene op de andere dag van kameraden tot concurrenten wordt. De grotendeels uit stand-up-comedians gerecruteerde cast weet de uiteenvallende kameraadschappelijkheid tussen de mannen overtuigend te brengen.

Regie: Ken Loach. Met: Joe Duttine, Tom Craig, Venn Tracey, Steve Huison en Dean Andrews. In Amsterdam: Bellevue/Calypso; Nijmegen: Lux; Rotterdam: Lantaren/Venster.

Fat Girl

De Franse regisseur Catherine Breillat ontmythologiseert in Fat Girl hardhandig de eerste seksuele ervaring van twee zussen. Als hun eerste keer eenmaal achter de rug is, blijkt de wereld nog even harteloos als daarvoor. De lelijke en mooie zus haten elkaar, maar de restanten maatschappelijk gewenste liefde die zij voor elkaar voelen zijn aandoenlijker dan het haten schokkend is.

Regie: Catherine Breillat. Met: Anaïs Reboux, Roxane Mesquida, Arsinée Khanijan. In Amsterdam: Filmmuseum, Cinerama/Calypso; Nijmegen: Lux; Rotterdam: Lantaren/Venster; Utrecht: `t Hoogt.

En verder

Gosford Park in meer dan 12 theaters; Atanarjuat, The Fast Runner Amsterdam: The Movies, Rialto. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; De Stand Van de Zon Amsterdam: Kriterion. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: 't Hoogt; Minoes in meer dan 11 theaters; Royal Tenenbaums Amsterdam: Pathé, Kriterion. Den Haag: Metropole. Enschede: Alhambra. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/Movies; The Man Who Wasn't There in meer dan 10 theaters; Mulholland Drive in meer dan 16 theaters.