Voorkeur Beeldende Kunst

Kunstverzamelaars

Er is vaak beweerd dat Nederland nauwelijks kunstverzamelaars telt. Met de expositie Iets wat zoveel kost, is alles waard wordt deze constatering onderuitgehaald. Gastconservator Renée Steenbergen deed vijf jaar lang onderzoek naar verzamelaars van moderne kunst in Nederland en vroeg tien collectioneurs hun schatten aan het publiek te tonen. De anders zo kille, onpersoonlijke zalen van De Beyerd in Breda zijn nu omgetoverd in gezellige woonkamers, slaapkamers en kinderkamers. Er zijn hedendaagse stillevens van Matthijs Röling en Henk Helmantel te zien, maar ook werken van jonge videokunstenaars en fotografen. Eén verzamelaar is gespecialiseerd in het werk van Richard Long, terwijl een ander zich op moderne sieraadkunst heeft toegelegd.

Iets wat zoveel kost, is alles waard. 10 Nederlandse privé-collecties. De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. 7 april t/m 26 mei, di t/m vr 10-17u, za / zo 13-17u.

Edgar Degas

Met De tijd van Degas probeert het Gemeentemuseum Den Haag een beeld te schetsen van Parijs in de tweede helft van de negentiende eeuw. Van Edgar Degas (1834-1917) zijn 14 schilderijen, beelden en foto's te zien.

Door de summiere toelichting bij de werken heeft het weinig zin om te proberen een coherent tijdsbeeld te krijgen, maar wie oog in oog staat met Degas' Familie Bellelli (1858-1867), De schommel van Auguste Renoir (1876) of het bizarre Portret van Madame M. van Henri Rousseau (1895-1897) maalt daar niet om.

De tijd van Degas t/m 14 juli in het Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.

Gestroomlijnd Zilver

De eerste decennia na WO II ging de zilverindustrie door een moeilijke fase. In dat licht is het opmerkelijk dat ontwerper Gustav Beran (1912) in die periode niet alleen veel gebruikszilver ontwierp, maar ook grote objecten. Zijn ontwerpen zijn te zien op een overzichtsexpositie in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum. Gestroomlijnd Zilver onderstreept Berans status als grote vernieuwer. Mede door hem heeft de Nederlandse zilversmederij het klassieke ingeruild voor het moderne.

Gestroomlijnd Zilver van Gustav Beran t/m 30 juni in het Ned Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum, Kazerneplein 4, Schoonhoven. Di-zo 12-17u

Margareta de Heer

Margareta de Heer was ooit een Friese `celebrity', een van die zeldzame, 17de-eeuwse vrouwen die méér durfden te presteren dan huisvlijt. Tussen de pronkkasten van het Eysingahuis, onderdeel van het Fries Museum, is nu een curieuze expositie over een vergeten kunstenares te zien. Zij portretteerde met encyclopedische precisie vlinders, torren, mestkevers, hoenders, pauwen en hanen, de weinig spectaculaire dieren des velds, die bij een geduldig en uitvergroot kijken tòch nog spectaculair kunnen worden.

Margareta de Heer; Dè Friese kunstenares van de 17de eeuw t/m 2 juni in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u.