Vertraging nieuw medicijn Akzo

Akzo Nobel zal er dit jaar niet in slagen het nieuwe antidepressivum Ariza op de markt te brengen. Farmadochter Organon, die het product dit jaar zou lanceren, moet aanvullende vragen beantwoorden van de Amerikaanse toezichthouder FDA. Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt.

Goedkeuring van de FDA is vereist voordat het antidepressivum op de markt kan worden gebracht in de VS, de belangrijkste markt voor Organon. In mei vorig jaar meldde Akzo het nieuwe medicijn aan bij de Amerikaanse autoriteiten. Het concern heeft hooggespannen verwachtingen van Ariza. Akzo heeft gezegd dat de jaarlijkse omzet van Ariza kan oplopen tot 500 miljoen euro per jaar.

Akzo Nobel was vanochtend de grootste daler onder de AEX-fondsen. Het aandeel zakte met bijna 5 procent naar 48,65 euro.

Op dit moment is Remeron, ook een antidepressivum, het best verkochte product van Organon. Vorig jaar steeg de omzet in dit medicijn met 51 procent naar 627 miljoen euro. Een woordvoerder van Organon benadrukte vanochtend dat Ariza geen opvolger is van Remeron, maar zich op een ander type depressie richt. De exclusieve rechten op Remeron zijn in 2001 afgelopen. Organon is momenteel in een aantal juridische procedures verwikkeld met belangrijke marktconcurrenten die inbreuk zouden hebben gemaakt op het gebruikspatent van Remeron. Organon claimt een positie in de wereldwijde toptien in de markt voor antidepressiva. Het grootste deel hiervan verkoopt het bedrijf in de VS. De sterke positie aldaar is voor Organon aanleiding om het hoofdkwartier te verhuizen van Oss naar de VS.