VERHOEVEN -

Regisseur Paul Verhoeven wil de detective Azazelle van de Russische schrijver Boris Akoenin verfilmen. Het boek, dat speelt in het Sint-Petersburg van 1876, verscheen eind vorig jaar in Nederlandse vertaling onder de titel Fandorin. Verhoeven omschrijft het verhaal als ,,Basic Instinct in 1876''. Gerard Soeteman heeft het scenario inmiddels voltooid. Het tweetal zoekt in Amerika en Europa financiers. De film moet tussen de 45 en 57 miljoen euro kosten.

Verhoeven vroeg Soeteman het script te schrijven omdat het titelpersonage hem deed denken aan Floris, de middeleeuwse ridder rond wiens persoon het duo eind jaren zestig een succesvolle televisieserie maakte. Verhoeven krijgt zaterdagavond op het 18de Festival van de Fantastische Film in Amsterdam de `lifetime achievement-award' uitgereikt voor zijn gehele oeuvre.