Uitstel medicijn raakt koers Akzo

Een vertraagde introductie van het antidepressivum Ariza heeft de koers van Akzo Nobel vanochtend naar beneden gedrukt. Het farma- en chemieconcern maakte bekend dat de lancering van het nieuwe medicijn vertraging oploopt door aanvullende vragen van de Amerikaanse toezichthouder, de Food and Drug Administration (FDA). Akzo Nobel kondigde vorig jaar oktober aan het nieuwe antidepressivum in 2002 te introduceren. Dat zal echter niet meer lukken, zo maakte het concern bekend. De verwachtingen voor de nieuwe tabletten zijn hooggespannen. Het concern verwacht op de top een jaarlijkse omzet van 500 miljoen euro van Ariza. Er wordt veel waarde gehecht aan Ariza, omdat de exclusieve rechten op Remeron – een ander zeer succesvol anti-depressivum – vorig jaar zijn afgelopen. Akzo Nobel was vanochtend de grootste daler uit de AEX-index. Het fonds daalde met 4,7 procent naar 48,61 euro.

Bank- en verzekeraar ING behoorde tot de grootste stijgers onder de 25 grootste beursfondsen. Het concern maakte vanochtend bekend dat de inkomsten in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal op schema liggen. Ook de kosten bij de Amerikaanse activiteiten ontwikkelen zich aan het begin van dit jaar volgens plan. ING leed de afgelopen twee jaar verlies op zijn Amerikaanse bankactiviteiten, terwijl de miljardenaankopen van de verzekeraars Reliastar en Aetna vorig jaar slechts 3 procent aan de concernwinst bijdroegen. Het bestuur van ING verwacht de komende jaren een 'behoorlijke verbetering van de resultaten', zo werd begin vorige maand bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De koers van ING klom vanochtend met 0,9 procent naar 30,17 euro. ABN Amro volgde in het kielzog en steeg even hard naar 22,25 euro. De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 514 punten.

Landis was op de lokale markt veruit de grootste daler. Het in problemen verkerende automatiseringsbedrijf zit in acute financiële nood. De banken hebben hun kredietfaciliteiten opgezegd. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de onderneming vorig jaar een verlies van 52 miljoen euro heeft geleden tegen een winst van 25 miljoen in 2000. Het aandeel kelderde met 32 procent naar 43 eurocent. Landis stelde de cijfers tot drie keer toe uit om onderhandelingen met financiers af te ronden. Landis is hierover nog steeds in gesprek.