Tarte tatin met kweepeer

Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd de kweeperen in plakken van 2 tot 3 centimeter dik. Doe de plakken kweepeer, het water, de kristalsuiker en citroenschil in een zware koekenpan en breng onder af en toe roeren aan de kook tot de suiker opgelost is. Draai het vuur matig tot laag, leg het deksel op de pan en laat circa 1 uur zachtjes koken tot de kweeperen bijtgaar en roze van kleur zijn. Schep de plakken uit de pan over in een schaal. Breng het kooknat aan de kook en laat onder regelmatig roeren in circa 20 minuten op een middelhoog vuur tot een dikke siroop inkoken. Let op dat de siroop niet aanbrandt. Neem de pan van het vuur, verwijder de citroenschil en laat de siroop afkoelen.

Doe voor het korstdeeg de bloem en tafelsuiker in een kom en schep goed om. Snijd de boter in stukjes en doe ze in de kom met bloem en suiker. Snijd de boter met twee messen of met een speciale deegsnijder erdoor tot het mengsel op broodkruim lijkt. Schep er 3 eetlepels koud water door en roer met een vork tot een samenhangend deeg. Voeg als het deeg nog te droog is de laatste eetlepel water toe. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in folie en leg ten minste 1 uur in de koelkast.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een grote cirkel uit en snijd er 6 cirkels van 14 centimeter doorsnee uit (dit is voor individuele bakvormpjes van 12 centimeter doorsnee en 3 centimeter diep). U kunt ook één taart maken van 23 tot 25 centimeter doorsnee. Rol het deeg dan uit tot een cirkel die circa 4 centimeter groter is dan de doorsnee van uw bakvorm.

Schik de plakken kweepeer in een cirkel in de bakvormen en lepel er 2 tot 3 eetlepels siroop over. Leg er het deeg over en stop overhangend deeg tussen de kweepeer en de wand van de vorm in. Prik hier en daar in met een vork, bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en zet de taartjes in een op 200° C voorverwarmde oven, of tot het deeg gaar en mooi goudbruin is. Dien direct op en serveer desgewenst met een schepje vanilleroomijs.