`Stilzitten blijkt beter'

Britse wetenschappers hebben de alternatieve warming-up ontdekt. Niks minutenlang rek- en strekoefeningen doen en rondjes lopen voorafgaand aan de wedstrijd, gewoon stilzitten en je bij voorkeur hullen in een elektrische verwarmde deken. Spieren blijken tot tien procent meer kracht te ontwikkelen na zo'n statische warming up in een warme omgeving.

De onderzoekers van de Metropolitan University van Manchester noemen dat effect veelbetekenend. ,,Kunstmatig opwarmen kan vooral nuttig zijn voor sprinters en hoogspringers, die vaak lange pauzes hebben tussen hun optredens'', zegt onderzoeksleider Anthony Sargeant in het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

Sargeant en zijn team lieten zes proefpersonen eerst rustig infietsen en daarna voluit. Vervolgens moesten zij dertig minuten in een bad met heet water liggen en daarna datzelfde stuk voluit fietsen. Bij die tweede sessie, dus na de statische warming-up, nam de effectiviteit met maar liefst zes procent toe.