Rapper Eminem koopt rechtszaak af met een ton

De Amerikaanse rapper Eminem heeft een schadevergoeding van $100.000 betaald aan een man die hij twee jaar geleden met een pistool had geslagen. Het slachtoffer had een eis tot schadevergoeding ingediend wegens mishandeling en het ,,opzettelijk toebrengen van emotionele pijn''.

Eminem, die in 1999 doorbrak met zijn Slim Shady LP en een jaar later met de Marshall Mathers LP de snelst verkopende rapplaat ooit maakte, werd een jaar geleden voor de vechtpartij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De vechtpartij vond plaats in de vroege ochtend van 4 juni 2000, toen Eminem op het parkeerterrein van het Hot Rock Sports Bar and Music Café in Warren, Michigan zijn toenmalige echtgenote Kimberly Mathers een man zag omhelzen. De rapper, wiens eigenlijke naam Marshall Mathers luidt, was met een vriend onderweg naar de club omdat hij gehoord zou hebben dat zijn vrouw daar met een man verbleef. Bij het Hot Rock Café aangekomen zag hij daar zijn vrouw die, zoals zij later verklaarde, afscheid nam van een groep vrienden. Daarop trok Mathers een naar verluid ongeladen pistool uit zijn broekzak en riep dat hij John Guerra, de man die daar zijn vrouw zoende, zou vermoorden. In de daarop volgende worsteling zou Guerra een paar klappen met het pistool ontvangen hebben. De politie arresteerde destijds ter plekke de rapper, zijn vriend, zijn echtgenote en een toevallige voorbijganger.

Eminem werd aangeklaagd voor het dragen van een verborgen wapen, waarop een maximale straf van vijf jaar staat, en voor de mishandeling van Guerra. Kimberly Mathers en haar echtgenoot, die in juni 1999 huwden, leefden sinds het incident gescheiden van elkaar.

Eminems problemen zijn met de financiële schikking nog niet over. De Franse pianist Jacques Loussier eist tien miljoen dollar van Eminem omdat de muziek in het nummer Kill You gebaseerd zou zijn op zijn nummer Pulsion.