OM NAAR UIT TE KIJKEN

TONEEL

Misdaad en straf

'´t Barre land maakt dit seizoen de opmerkelijke reeks 2X2=5, toneelbewerkingen van de Russische schrijver Dostojevski (1821-1881). Eerder speelde het Utrechtse collectief Aantekeningen uit het ondergrondse, De zachtmoedige en Witte nachten, aangevuld met Hondehart van Boelgakov. Het grote sluitstuk van de reeks wordt Misdaad en straf, naar de vuistdikke klassieke roman over een prangend moreel probleem: Moet een groot man van het kaliber Napoleon zich aan de morele grens van het gepeupel houden, of mag hij deze overschrijden voor een hoger doel? Borderliner-student Raskolnikov denkt het antwoord te weten en slaat met een bijl een oude woekeraarster en haar zuster dood. Helaas blijkt hij vervolgens geen Napoleon te zijn, maar een heel klein mannetje dat wordt verteerd door gewetensbezwaren.

Première 17 april in de Brakke Grond, Amsterdam. Tournee t/m 17 september. Inl 030-2316142 of www.barreland.nl.

DANS

Ballett Frankfurt

De gevierde Newyorkse choreograaf William Forsythe (1949) is met zijn Ballett Frankfurt deze week voor het eerst sinds negen jaar weer te gast in het Amsterdamse Muziektheater. Het programma bevat drie recente werken en een wereldpremière: Double/ Single. 7 to 10 Passages gaat over de onmogelijkheid met prefectie om te gaan. One Thing Flat, reproduced is een ballet voor het ensemble en twintig tafels. The Rooms as it was ging twee maanden geleden in première. Als altijd gebruikt Forsythe de virtuoze klassieke ballettechniek van zijn wereldberoemde groep in modern abstracte collages.

14, 16 en 17 april Muziektheater Amsterdam. Inl. 020-6255455 of www.gastprogrammering.nl

MUZIEK

Tilson Thomas

De Amerikaanse dirigent Michael Tilson Thomas, door sommigen wel genoemd als een mogelijke opvolger van de vertrekkende chef-dirigent Riccardo Chailly, staat vier keer voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Op het programma staan na Wagners Siegfried Idyll voor strijkorkest, twee traditionele Amsterdamse stukken: de Kindertotenlieder van Gustav Mahler met Michelle DeYoung als soliste en Ein Heldenleben, een `Tondichtung für grossen Orchester' die Richard Strauss opdroeg aan de toenmalige chef-dirigent Willem Mengelberg en het Concertgebouworkest.

Kon. Concertgebouworkest o.l.v. Michael Tilson Thomas: 17, 18, 19 april 20u15; 21 april 14u15 (ook live op Radio 4). Inl 020-6718345.

POP

Blues Explosion

De Amerikaanse garagerocker Jon Spencer en zijn Blues Explosion spotten met de conventies van de rock & roll en laten de basgitaar weg om in triobezetting een maximum aan gitaalawaai te kunnen produceren. Hoewel hij zijn bakkebaarden heeft laten groeien en zijn haar in vette slierten om zijn gemene grimas hangt, geldt Spencer nog altijd als het summum van seks voor nette meisjes met een voorliefde voor onbehouwen podiumbeesten.

14 april Paradiso, Amsterdam (uitverkocht).

LITERATUUR

John Irving

`In retrospective' heet de avond die het John Adams Institute organiseert rondom de Amerikaanse auteur John Irving. De 59-jarige auteur van bestsellers als The World According to Garp (1978), The Cider House Rules (1985) en A Son of the Circus (1994) leest voor uit eigen werk en zal over zijn carrière en invloeden worden geïnterviewd door NRC Handelsblad-journalist Pieter Steinz.

John Irving in Retrospective. 15 april, 20u. Amsterdam, De Rode Hoed, Keizersgracht 102. Inl 020-6247280.