Nieuwe biedronde voor verkoop Cesky Telecom

De Tsjechische regering heeft twee consortia, onder leiding van Deutsche Bank en Swisscom, uitverkoren voor een nieuwe biedronde betreffende de verkoop van het nationale telecombedrijf Cesky Telecom.

Het Nederlandse KPN heeft via een joint venture met Swisscom een indirect belang van 13,8 procent in Cesky Telecom. Dit belang wordt samen te koop aangeboden met dat van de Tsjechische regering, die minimaal 51 en maximaal 78 procent van het bedrijf wil verkopen. De regering hoopt in een nieuwe ronde een betere prijs te kunnen krijgen.

Minister van Financiën Jiri Rusnok zei gisteren dat de twee uitverkoren consortia bij de laatste ronde een bedrag boden dat ,,tussen de 5 en 10 procent'' hoger ligt dan de huidige marktwaarde van Cesky Telecom, ongeveer 3,5 miljard euro. De regering liet ooit weten een premie van 45 procent te verwachten, maar die doelstelling is losgelaten.

Op basis van de laatste gegevens is het indirecte belang van KPN tussen de 512 en 537 miljoen euro waard. De nieuwe biedronde sluit op 26 april. KPN heeft ook nog een direct belang van 6,5 procent, maar dat staat nu niet in de etalage.

De beurskoers van Cesky Telecom daalde vanochtend met 0,77 procent tot 324 Tsjechische kroon (10,6 euro). Dit jaar daalde de koers al met 10 procent omdat gevreesd wordt voor mogelijk uitstel van de verkoop van het telecombedrijf.