Lot Landis in handen van geldschieters

Voor telecom-dienstverlener Landis dreigt vanmiddag nog uitstel van betaling. De banken hebben alle kredietovereenkomsten opgezegd nu het sterk verliesgevende Landis over te weinig eigen vermogen beschikt.

,,Ik heb goede hoop dat we er vanmiddag met de banken uitkomen, maar uitstel van betaling behoort ook tot de mogelijkheden'', aldus president-commissaris C. de la Haye in een toelichting. Vanmiddag wordt onderhandeld over noodzakelijke overbruggingskredieten.

Landis maakte vanochtend bekend over 2001 een verlies van 52 miljoen euro te hebben geleden. Mede hierdoor heeft het bedrijf een solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) van slechts 9 procent. De banken hadden eerder als voorwaarde voor het uitstaande krediet (in totaal 146 miljoen euro) een percentage van 20 procent geëist. Het eigen vermogen daalde van 64,6 miljoen tot 24,4 miljoen euro eind vorig jaar.

De commissarissen C. de la Haye en A. Vrisekoop hebben de leiding bij Landis inmiddels overgenomen. Bestuursvoorzitter P. Kuiken en financieel directeur J. Bus hebben volgens De la Haye ,,een functionele snipperdag''. Vanmiddag worden zij door hem bijgepraat over de situatie.

De bekendmaking van de resultaten had Landis al twee keer uitgesteld, nadat de verkoop van de distributietak aan het Zuid-Afrikaanse Datatec op het laatste moment niet was doorgegaan. Al eerder was duidelijk dat de distributieactiviteiten van het bedrijf (600 werknemers) zouden worden gestaakt wanneer zich geen koper zou aandienen. Momenteel wordt met een andere gegadigde gesproken.

In 2000 behaalde Landis nog een nettowinst van 24,7 miljoen euro. Het bedrijf raakte in grote moeilijkheden toen de telecommarkt inklapte. Door de distributie-activiteiten te verkopen hoopte Landis voldoende middelen te krijgen om te overleven.

Twee jaar geleden kocht het bedrijf onder meer het Nederlandse Detron voor circa 280 miljoen euro. Na deze acquisitie sprak bestuursvoorzitter Kuiken de verwachting uit dat Landis een derde van de miljardenmarkt voor umts (netwerken voor geavanceerde mobiele internet) in handen zou krijgen.

De koers van het aandeel Landis daalde vanochtend met een derde in waarde tot 0,43 euro.

desintegratie: pagina 17