Kazachstan pakt opposant alsnog op

De Kazachstaanse autoriteiten hebben gisteren een akkoord met de Europese Unie geschonden door een leider van de oppositiepartij Democratische Keuze te ontvoeren.

De oppositieleider, Galymzjan Zjakianov, vluchtte eind maart de Franse ambassade in Almaty binnen uit vrees voor arrestatie door de justitie van zijn land, die hem – ex-gouverneur van de regio Pavlodar – in staat van beschuldiging had gesteld wegens machtsmisbruik. Na vijf dagen bereikten de ambassadeurs van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië een akkoord met de Kazachstaanse autoriteiten: Zjakianov zou de Franse ambassade verlaten en zich vrijwillig onder huisarrest plaatsen hangende het onderzoek van de Kazachstaanse justitie. Intussen zou hij onbeperkt toegankelijk blijven voor ambassadeurs van EU-landen.

Gisteren schonden de Kazachen echter dit akkoord. Drie juridische onderzoekers en tien militairen drongen in de vroege ochtend in Almaty het huis binnen waar Zjakianov zich bevond. Ze lichtten hem van zijn bed en voerden hem in handboeien weg. Later gisteren meldden de autoriteiten dat Zjakianov zich in Pavlodar – duizend kilometer noordelijk van Almaty – bevindt, ,,in een comfortabel huis''. De overbrenging naar Pavlodar zou nodig zijn geweest ,,om een objectief onderzoek te garanderen op de plaats waar [Zjakianovs] misdrijven zijn gepleegd'', zoals een woordvoerder van de politie in Almaty liet weten.

De advocaat van Zjakianov meldde later dat zijn cliënt in Pavlodar in een politiebureau wordt vastgehouden en dat hem – hartpatiënt – medische zorg wordt onthouden.

De Kazachstaanse autoriteiten hebben de westerse ambassadeurs geen uitleg verschaft over het optreden tegen Zjakianov en hun schending van de overeenkomst. Waarnemers gaan ervan uit dat de justitie aanvankelijk alleen maar met het compromis over Zjakianov had ingestemd omdat kort daarop in Almaty een top van het Wereld Economisch Forum zou beginnen. Die top eindigde dinsdag. Woensdag waren de vele buitenlandse gasten vertrokken en prompt werd Zjakianov ontvoerd.